Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία σειρά από επιδόματα προετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία θα περιέχονται στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Παρακάτω θα δούμε ποιες κατηγορίες πολιτών δικαιούνται τα επιδόματα, καθώς και τις διαδικασίες στις οποίες πρέπει να προβούν για να λάβουν τις οικονομικές ενισχύσεις.

Επίδομα συνταξιούχων και υπερηλίκων

Αφορά 1,055 εκατομμύρια συνταξιούχους, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ, και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ.

Οι παραπάνω θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια, ενώ θα δουν και αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα

Επίδομα Τέκνου

Αφορά περίπου 800.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση του μηνιαίου επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει την αίτηση για το επίδομα τέκνου, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επιπλέον ενέργεια για να λάβουν την ενίσχυση. Όσοι όμως δεν έχουν κάνει την αίτηση για το 2023, πρέπει από την 1η Δεκεμβρίου να μπουν στο σύστημα και να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την ενίσχυση αυτή θα λάβουν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως ένα επιπλέον 50% του μηνιαίου τους επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Ενδεικτικά, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

Όσοι έχουν ολοκληρώσει την αίτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για να λάβουν αυτό το επιπλέον ποσό δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επιπλέον ενέργεια. Όσοι δεν έχουν προβεί στην αίτηση για το 2023, πρέπει να ολοκληρώσουν την αίτησή τους μέσω του συστήματος

Δικαιούχοι ΑΜΕΑ

Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ  θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ, για την οποία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, αφού θα κατατεθεί αυτόματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Αυτόματα θα κατατεθεί και το εφάπαξ επίδομα σε όσους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Αφορά περίπου 742.772 συνταξιούχους και κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ.

Το ύψος του ποσού (100, 150 ή 200 ευρώ) υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος ων κύριων συντάξεων, ενώ όσοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.600 ευρώ δεν είναι δικαιούχοι.

Επίδομα Youth Pass

Αφορά όλους του νέους 18 έως 19 ετών, το οποίο θα δοθεί σε δύο δόσεις των 150 ευρώ σε όσους ολοκληρώσουν φέτος την αίτησή τους. Δηλαδή, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει έως τις 5 Δεκεμβρίου αίτηση για το Youth Pass θα λάβει 150 ευρώ φέτος και επιπλέον 150 ευρώ το 2024 χωρίς να υποβάλει νέα αίτηση.

Όσοι δικαιούχο ενδιαφέρονται για την οικονομική ενίσχυση, πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2023 αίτηση είτε μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των ΚΕΠ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA