Μενού
κατσικεσ προβατα
Αιγοπρόβατα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δεν έχουν τέλος οι σφαγές αιγοπροβάτων τους τελευταίους μήνες. Το ντόμινο των θανατώσεων ξεκίνησε λόγω κρουσμάτων πανώλης στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ηλεία αλλά και την Αττική και συνεχίστηκε με θανατώσεις λόγω ευλογιάς, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου.

Ακούσαμε από επίσημα χείλη να λέγεται ότι «ο στόχος είναι η απομόνωση του ιού».

Τι συμβαίνει όμως με τα δικαιώματα των παραγωγικών ζώων; Είναι νόμιμο να θανατώνονται; Πώς εισέβαλαν και εξαπλώθηκαν η πανώλη και η ευλογιά στην Ελλάδα;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει μιλώντας αποκλειστικά στο Reader.gr, η Διευθύντρια της οργάνωσης A.P.A (A promise to Animals), Όλγα Κήκου.

Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με μία κοινή παραδοχή: «Όλες οι ζωές είναι πολύτιμες». 

Συναισθανόμενα όντα ή αντικείμενα;

«Υπήρχε η πανώλη νωρίτερα και τώρα είναι η ευλογιά η οποία αφορά τα αιγοπρόβατα και πιο πολύ τα πρόβατα παρά τις κατσίκες.  

Η νομοθεσία που αφορά τα λεγόμενα παραγωγικά ζώα προέρχεται από την Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες βάσεις, ένα μίνιμουμ επίπεδο προστασίας που έχει βάλει η Ευρώπη και τα κράτη μέλη μπορούν να βελτιώσουν τη νομοθεσία, αν θέλουν. Συνήθως όμως, και ειδικά στη χώρα μας αυτό δεν συμβαίνει.

Οπότε ό,τι έχουμε από την Ευρώπη είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνουμε. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους ασθένειες, οι οποίες αφορούν πολλά ζώα, δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε και αυτό που επιτρέπει ο νόμος είναι ότι θα θανατωθούν τα ζώα μην τυχόν υπάρξει κίνδυνος επιδημίας, όχι μόνο για άλλα ζώα αλλά και ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν και στον άνθρωπο.

Παρότι τα ζώα θεωρούνται συναισθανόμενα όντα, ταυτοχρόνως αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση ανήκουν στην περιουσία των κτηνοτρόφων και επομένως για να διαφυλάξουν άλλα ζώα που τυχόν έχουν ή για να μη μεταδοθεί ο ιός από μία μονάδα σε άλλη μονάδα τα σκοτώνουν», αναφέρει η κυρία Κήκου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των παραγωγικών ζώων.

«Το κέρδος υπεράνω άλλων στοιχείων» 

Θα μπορούσαν άραγε τα μέτρα προστασίας από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να αποτρέψουν τη ραγδαία εξάπλωση της πανώλης και της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα;

«Πολλές φορές το κέρδος είναι υπεράνω άλλων στοιχείων, όπως το να κοιτάξουν να φροντίσουν περισσότερο για την προστασία των ζώων τους και να διατηρούν καλές συνθήκες έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.

Όμως, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις, θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί να προσέχουν την υγεία των ζώων και αυτό πολλές φορές ξεφεύγει τελείως γιατί δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που θέλουν πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι είναι να έχουν κέρδος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει η Διευθύντρια του ΑΡΑ. 

Ανεξέλεγκτο παιχνίδι παράνομων εισαγωγών

«Βλέπουμε ότι οι περισσότερες εστίες είναι στον Έβρο σε παραμεθόριες περιοχές. Κατά πάσα πιθανότητα τα ζώα μπήκαν παράνομα από την Τουρκία, καθώς μόνο εκεί υπάρχει πανώλη. 

Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, δεν ξέρουμε αν γίνονται, ή πώς γίνονται. Στην Ελλάδα ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 15.000.000 αιγοπρόβατα αλλά στην πραγματικότητα έχουμε πολύ λιγότερα. 

Έρχονται και ζώα από άλλες χώρες για να σφαχτούν στην Ελλάδα, βαφτίζονται ελληνικά, σφάζονται και πωλούνται και πιο ακριβά. 

Υπάρχουν λιγότερα ζώα σε σχέση με προηγούμενα έτη στην Ελλάδα. Εγείρει ερωτηματικά το γιατί η Ελλάδα δηλώνει τόσα εκατομμύρια ζώα όταν έχει πολύ λιγότερα».

Αναγκαστικός θάνατος ή μέτρα προστασίας

Ρωτήσαμε την κυρία Κήκου αν η Α.Ρ.Α. παρενέβη ώστε να σταματήσουν οι θανατώσεις και όπως μας απάντησε: «Από τη στιγμή που υπάρχει η ασθένεια είναι υποχρεωτικό να θανατωθούν, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Βέβαια υπάρχουν τρόποι για να μην μεταδοθεί η ασθένεια. Τα ζώα να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα, οι άνθρωποι που πάνε κοντά τους να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις έτσι ώστε να μη μεταδώσουν οποιαδήποτε ασθένεια. 

Δηλαδή όταν πάει κάποιος σε ένα κοπάδι και μετά πάει σε άλλο κοπάδι μπορεί να μεταφέρει ασθένεια. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι όταν γίνονται μεταφορές όπου βάζουν ίσως και πολλά ζώα διαφορετικά από διαφορετικές μονάδες όλα μαζί και για αυτό βλέπουμε ότι ξεκινάει από τον Έβρο και κατεβαίνει προς τα κάτω». 

Δύο κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Ηλεία
Δύο κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Ηλεία | Eurokinissi

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τα εμβόλια

Τέλος, αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει εμβόλιο που να αντιμετωπίζει την πανώλη ή την ευλογιά στα αιγοπρόβατα και όπως εξήγησε η κυρία Κήκου: «Υπάρχει εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα γιατί υπάρχει μια διαδικασία για να εγκριθούν αυτά.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι γίνεται η λεγόμενη υγειονομική ταφή, δηλαδή μες στο στάβλο για να μη μεταδοθεί ο ιός. 

Ο Μπέος στο Βόλο δεν θέλει να τα θάβει γιατί ισχυρίζεται ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και θέλει να τα κάψει. Αλλά φυσικά δεν έχουν κλιβάνους». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA