Μενού
tempi
Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σειρά στοιχείων και ενδείξεων οδήγησαν στο να οριστεί νέος πραγματογνώμονας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών.

Την ίδια ώρα, από τους 33 κατηγορούμενους μόνο οι δυο έχουν προφυλακιστεί, ο σταθμάρχης και ο επιθεωρητής του. Οι τελευταίοι έχουν πάρει προθεσμία να απολογηθούν μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο κύκλος των κατηγορουμένων με άλλα 4 ή 5 άτομα από την εταιρεία που έχει τα τρένα και από την ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων.

Γιατί ορίζεται νέος πραγματογνώμονας για τα Τέμπη

Επιπλέον, ο ανακριτής αναμένεται να ορίσει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να απαντηθούν όλα τα αναπάντητα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχουν αντικρουόμενα συμπεράσματα από την πραγματογνωμοσύνη που είχε γίνει από τον ειδικό που όρισε ο ανακριτής.

Ο συγκεκριμένος πραγματογνώμονας είχε εντοπίσει το έλαιο σιλικόνης, του οποίου η ύπαρξη δικαιολογείται στα τρένα. Ωστόσο, το πόρισμα του γενικού χημείου του κράτους εντοπίζει και άλλα εύφλεκτα υλικά που η ύπαρξη τους δεν δικαιολογείται στις αμαξοστοιχίες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και τα συμπεράσματα του τεχνικού συμβούλου που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς κάνουν λόγο για χημικά εγκαύματα σε πυροσβέστες που δεν δικαιολογούνται από το έλαιο σιλικόνης.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να σταλεί βιολογικό υλικό σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά, για να διερευνηθεί τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία.

Επίσης, εξετάζεται να αποσταλούν και βίντεο από το σημείο της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς πάνω τους έχει γραφτεί άλλο υλικό και τώρα γίνονται προσπάθειες να ανακτηθούν οι πρώτες εικόνες ώστε να δοθούν απαντήσεις με τι φορτώθηκε το τρένο.

Η δίκη

Όσον αφορά τη δίκη, στόχος είναι να ξεκινήσει τον Ιούνιο, ωστόσο με τις νέες ενέργειες του ανακριτή και τη νέα πραγματογνωμοσύνη ενδεχομένως η ανάκριση να καθυστερήσει λίγο.

Τέλος, πιο πίσω πάει και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής διότι η δικογραφία του εφέτη ειδικού ανακριτή από την Λάρισα ήρθε σήμερα στη Βουλή και έτσι θα δοθεί χρόνος στα κόμματα να την μελετήσουν.

Δικαστική έρευνα σε 4 επίπεδα

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι έρευνες για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων κινούνται σε τέσσερα επίπεδα, σε Λάρισα και Αθήνα, με τον κύριο κορμό των ανακρίσεων να διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας.

Τα τέσσερα επίπεδα

  • Ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα
  • Προκαταρκτική για τον τόπο της τραγωδίας
  • Ευρωπαία ανακρίτρια για σύμβαση 717
  • Παραλείψεις στελεχών Ελληνική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Μέχρι στιγμής …

  • 15 απολογίες
  • Προφυλακισμένοι σταθμάρχης και επιθεωρητής διοίκησης
  • 16 νέες κλήσεις σε απολογία
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA