Μενού
καραβάκι
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επανέρχεται μία μάλλον ξεχασμένη παράδοση όσον αφορά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Αφορά τον στολισμό του καραβιού αντί του παραδοσιακού δέντρου που ήρθε και κυριάρχησε μετά από επίδραση των πιο κεντροευρωπαϊκών παραδόσεων.

Η αλήθεια πάντως είναι πως το πιο συνεπές με την ελληνική παράδοση είναι το στόλισμα του καραβιού. Καθόλου παράλογο προφανώς. Η καθημερινότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων ήταν και είναι πολύ κοντά στη θάλασσα. Πώς θα μπορούσαν να διαφέρουν, λοιπόν, από αυτή τα Χριστούγεννα;

Έτσι, τα παλαιότερα χρόνια στη φτωχική Ελλάδα, πολλές οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα μέλος τους που ταξίδευε στα καράβια. Τα παιδιά που έμεναν πίσω συχνά κατασκεύαζαν τα ίδια τα παιχνίδια τους συχνά με πολύ ευφάνταστους τρόπους και εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Κάποια από τα παιδιά αυτά, ιδίως όσα προέρχονταν από οικογένειες ψαράδων και ναυτικών, έφτιαχναν και μικρά καραβάκια. Τα Χριστούγεννα, δεν ήταν καθόλου ξένη η εικόνα μικρών παιδιών να γυρνάνε πόρτα-πόρτα και να λένε τα κάλαντα κρατώντας ένα μικρό χειροποίητο καραβάκι στα χέρια. 

Το 2001 στη Θεσσαλονίκη στόλισαν και καράβι και δέντρο.
Το 2001 στη Θεσσαλονίκη στόλισαν και καράβι και δέντρο. | Eurokinissi

Σταδιακά τα καράβια άρχισαν να γίνονται μέρος της διακόσμησης ενός σπιτικού. Το καραβάκι συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. 

Από το καραβάκι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα Χριστούγεννα τα καραβάκια αυτά στολίζονταν αποτελώντας τον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, ενώ το σπίτι γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Πολλές από αυτές τις παραδόσεις μένουν μέχρι και σήμερα ζωντανές κυρίως στα νησιά.

Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε μέσα στον χρόνο παράλληλα με το χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1833, όταν ο Όθωνας στόλισε το πρώτο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο. Δέκα χρόνια αργότερα, το αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου έγινε η πρώτη οικία που στόλισε δέντρο.

Βέβαια χρειάστηκαν να περάσουν ολόκληρες δεκαετίες μέχρι να γίνει το έλατο ο επίσημος και συχνότερος στολισμός των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Αυτός φαίνεται να ξεκίνησε από κάποια αριστοκρατικά σπίτια τη δεκαετία του 1930 και ιδιαίτερα μαζικό σε πόλεις και χωριά μετά τον πόλεμο και κυρίως τη δεκαετία του 1950.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.