Μενού
politehneio
To μνημείο για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων της περιόδου, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν, στη διάρκεια του αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Πέντε δεκαετίες μετά τα ιστορικά γεγονότα, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αμφισβητούν την ύπαρξη νεκρών. Σε απόσπασμα από την εκπομπή του αρχείου της ΕΡΤ «Εδώ και Σήμερα – Θυμάμαι…» γονείς δύο νεαρών περιγράφουν με συγκλονιστικό τρόπο το πώς έμαθαν για τον θάνατο των παιδιών τους.

Ο Γιάννης Κομνηνός, πατέρας του 17χρονου Διομήδη Κομνηνού, ο οποίος σκοτώθηκε με σφαίρα στην καρδιά στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Μάρνη, μιλά για τη στιγμή που έφτασε στο νεκροτομείο:

«Σε κάποιο δελτίο ειδήσεων ανήγγειλαν τα ονόματα των πρώτων νεκρών. Τα άκουσαν άλλοι, φίλοι, και με πήραν δύο τηλέφωνο. Ο πρώτος με αναφιλητά μου είπε "κάτσε κάτω να σου πω μια είδηση, φοβερή, φρικτή"… Από την άλλη κιόλας μέρα, με το ξημέρωμα, άρχισα να τρέχω στις στρατιωτικές αρχές. Έφτασα τελοσπάντων κάποια στιγμή με μία άδεια στην οδό Μασσαλίας, όπου ήταν το νεκροτομείο, και ήταν μέσα ο Καψάσκης, ο ιατροδικαστής και οι βοηθοί του.

Έπρεπε να γίνει η αναγνώριση του πτώματος. Με οδήγησαν στον θάλαμο με τα ψυγεία, άνοιξαν ένα συρτάρι και έβγαλαν κατεψυγμένο τον Διομήδη. Γυμνός, φυσικά. Με ανοιχτά μάτια. Και στο στήθος του, η σφαίρα. Γύρω γύρω πυρίτης. Διατήρησα μία κτηνώδη ψυχραιμία και ζήτησα ένα ψαλίδι. “Τι το θέλετε;” Να κόψω μια τούφα από τα μαλλιά του. Έσκυψα, φίλησα τον γιο μου στα μάτια του και στην πληγή του και αποχώρησα. Ένας αστυνομικός μου λέει "αχ, αυτά τα παιδιά! Δεν ακούνε…" Ήταν η δική του εκδοχή.»

«Γιατί το σκότωσε;»

Στην εκπομπή μιλά και η Ανθή Μυρογιάννη, μητέρα του 20χρονου σπουδαστή Μιχάλη Μυρογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ, με σφαίρα στο κεφάλι, από τον ταγματάρχη Νικόλαο Ντερτιλή στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων.

«Ήταν σπουδαστής στη σχολή και από την πρώτη στιγμή ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Δεν ερχόταν στο σπίτι να κοιμηθεί, μόνο για λίγα λεπτά να μου δείξει ότι είναι καλά.

Γιατί το σκότωσε; Ποιος ήταν ο λόγος; Μόλις πήγαμε στο νοσοκομείο και άνοιξε το δωμάτιο, ήταν τέσσερα πτώματα. Δεν πρόλαβε να το ξεσκεπάσει...ξεχώρισα το παιδί μου από τα πόδια που φαίνονταν. Όταν είδα το πρόσωπό του, μου ήρθε τρέλα...»

Επίσης αναφέρεται στην προσπάθεια αγνώστων να την εξαγοράσουν για να σιωπήσει σχετικά με τον χαμό του παιδιού της.

«Πήραμε ένα τηλεφώνημα και μου είπανε “κυρία Μυρογιάννη” - μου μίλησε αυτός, δεν θα ξεχάσω, τόσο ωραία - “ό,τι έγινε για το παιδί σας έγινε. Δεν μπορεί να διορθωθεί τίποτα. Μπορείτε τώρα να εξασφαλίσετε το οικονομικό πρόβλημα, να ζήσετε βασίλισσα. Όσα χρήματα θελήσετε θα σας δώσουμε, αρκεί να μην μιλήσετε όταν γίνει το δικαστήριο”».

 

Δείτε επίσης:

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στο Reader: «Έτσι τράβηξα τη φωτογραφία με το τανκ στο Πολυτεχνείο»

Γιατί η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου βρίσκεται στα χέρια της ΠΑΣΠ

Διομήδης Κομνηνός, ο πρώτος νεκρός του Πολυτεχνείου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA