Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), ανέδειξε τις πιο εξαντλητικές σωματικά θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας έτσι το ανησυχητικό μοτίβο κούρασης και εξάντλησης που παρατηρείται στον χώρο εργασίας.
Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε πολλές ώρες εργασίας, παράγει τελικά εξουθενωμένους υπαλλήλους που υπομένουν δυσμενείς συνθήκες και φτάνουν στα όριά τους, συχνά εις βάρος της υγείας τους.
Από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα πάντως της μελέτης είναι ο υψηλός αριθμός των εργατικών ατυχημάτων.
Στην μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με την ερευνητική εταιρεία Prorata, συμμετείχαν 1.305 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων εργαζόταν στο λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες τροφίμων.
Οι πιο εξαντλητικές δουλειές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που βιώνουν σημαντική σωματική καταπόνηση, (πολύωρη ορθοστασία, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, άρση βαρών και έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες) είναι οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, τον θεμελιώδη πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Η έρευνα προσδιόρισε τον τουρισμό και της εστίασης ως τις πιο απαιτητικές βιομηχανίες, με το 64% των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς να αναφέρουν υψηλά επίπεδα σωματικής εξάντλησης.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ακολούθησαν, με το 56% να δηλώνει ότι οι δουλειές τους απαιτούσαν σημαντική σωματική προσπάθεια.
Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής οχημάτων, κατατάσσεται επίσης μεταξύ των πιο απαιτητικών τομέων, με το 55% των εργαζομένων να αναφέρει παρόμοιες προκλήσεις.
Άλλοι κλάδοι με υψηλή φυσική καταπόνηση περιελάμβαναν τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό.

Ακόμη και σε παραδοσιακά λιγότερο απαιτητικούς σωματικά τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης, η επικοινωνία και η επιστημονική έρευνα, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων ανέφερε υπερβολική κόπωση.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία
Οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο και στην επισκευή οχημάτων ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα επιδείνωσης της υγείας που σχετίζεται με την εργασία, με το 67% να δηλώνει ότι η εργασία τους είχε επηρεάσει αρνητικά τη σωματική τους ευεξία.
Στις μεταφορές, το ποσοστό ήταν 66%, ενώ στις κατασκευές διαμορφώθηκε στο 64%.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης ήταν επίσης μεταξύ των πιο επηρεασμένων, με το 63% να αναφέρει προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.