Μενού
kakokairia-spiti-palamas
Σπίτι καταρρέει στον Παλαμά | Glomex - @ΣΚΑΙ
  • Α-
  • Α+

Στα χωριά της Καρδίτσας, όπως τον Παλαμά και την Αγία Τριάδα, παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel, η οποία συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα για τρίτη συνεχή ημέρα.

Οι εικόνες και τα βίντεο, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον Παλαμά είναι αποκαλυπτικές, καθώς τα σπίτια θάβονται σε τόνους λάσπης και νερού. Κάτοικος του χωριού, ο οποίος βρισκόταν στα κεραμίδια του σπιτιού, κατέγραψε τη στιγμή που γειτονικό σπίτι καταρρέει.

Παράλληλα, στο βίντεο φαίνεται το νερό να έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια, όταν ξαφνικά ένα σύννεφο κόκκινης σκόνης σηκώνεται και το σπίτι –που διακρίνεται στο βάθος– αρχίζει να χάνεται από το πλάνο.

Σημειώνεται πως εκατοντάδες κάτοικοι της Καρδίτσας και Τρίκαλα παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς ο όγκος του νερού είναι πρωτοφανής, ενώ δρόμοι έχουν καταστραφεί από καθιζήσεις και κατολισθήσεις. 

Δραματικές αναφορές από τους κατοίκους

Ο κ. Τσούπος, ένας εκ των κατοίκων του χωριού, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ όπου αποκάλυψε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας. Τονίζει, μάλιστα, πως «έχουν καταρρεύσει σπίτια και δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν προλάβει να φύγουν όλοι όσοι ήταν μέσα».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, από το πρωί δραστηριοποιήθηκαν όλοι και καθυστερήσαμε να ειδοποιηθούμε αναφορικά με το τι γίνεται εδώ γύρω. Αρκετά από τα σπίτια έχουν καταρρεύσει, ακούγονται διαρκώς να καταρρέουν και δεν ξέρω εάν έχουν προλάβει οι άνθρωποι να ξεφύγουν. Το νερό στο σημείο, που είμαι εγώ, είναι στο 1,80 περίπου, δεν έχει προσεγγίσει κανείς, δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, καθώς το νερό συνεχίζει να έρχεται» είπε αρχικά.

«Σε κάποια εξ αυτών ζούσαν άνθρωποι και δεν υπάρχει τρόπος για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Δεν υπάρχει κάτι για να βρούμε βοήθεια από κάποια επίσημη αρχή. Ζούμε μία τρομακτική κατάσταση μετά τον Ιανό πριν από τρία χρόνια, όπου δεν είχαμε μεγάλες ζημιές πέρα από τις καλλιέργειες,  είχαν δοθεί πάρα πολλά χρήματα για την αποκατάσταση των ποταμιών, να οχυρωθεί και η πόλη του Παλαμά και τα υπόλοιπα χωριά. Δεν ξέρω τι συνέβη και δεν έλαβαν τόπο τα χρήματα, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν» σημείωσε

«Δεν βρίσκουμε τους κατοίκους στην Αγία Τριάδα»

Την τραγική πραγματικότητα που ζουν οι κάτοικοι σε περιοχές της Καρδίτσας μετέφερε κάτοικος του χωριού Αγίας Τριάδας, καταγγέλλοντας πως «δεν υπάρχει σωστικό συνεργείο, ούτε από αέρος, ούτε επίγειεο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βασίλης Λαγανάς δήλωσε πως: «Είναι δραματική κατάσταση. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια».Τόνισε μάλιστα πως προσπαθούν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους του χωριού και δεν τους βρίσκουν.

Τι είπε

Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι αγνοούμενοι, ήταν μέσα στα σπίτια, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Άρα, υποθέτουμε ότι έχουν πνιγεί. Με τους γείτονες που μιλάμε, μας έχουν δώσει αυτά τα στοιχεία. Δεν απαντάει ο κόσμος αυτός, είναι και εγκλωβισμένοι πάνω στις σκεπές. Πάρα πολύς κόσμος».

Πρόσθεσε πως: «Επιχειρεί μία βάρκα από το δίπλα χωριό, από το προάστιο που έχει νομίζω ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παλαμά. Έχει μια βάρκα, επιχείρησε σε κάποια σπίτια, αλλά νομίζω ότι δεν προλαβαίνει. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος για να επιχειρήσει σε όλες τις σκεπές. Χρειάζεται περισσότερες βάρκες».

Ανέφερε επίσης πως η στάθμη του νερού ανεβαίνει. «Όχι πολύ γρήγορα. Ανεβαίνει σταδιακά, ελάχιστα, αλλά ανεβαίνει. Όμως και το θέμα ότι είναι όλα τα χωριά του νομού Καρδίτσας, από το Δήμο Παλαμά σε τέτοια μεγάλη στάθμη και η Καρδίτσα δεν έχει ίχνος νερού. Δεν ξέρουμε τι γίνεται, δεν ξέρουμε αν φεύγει το νερό, δεν ξέρουμε από πού έρχονται τα νερά, από πού κατεβάζουν τα ποτάμια νερά, ποιο ποτάμι κατεβάζει στα ποτάμια», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA