Μενού
Το ιδανικό νησί για το Πάσχα
Το ιδανικό νησί για το Πάσχα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν θέλετε φέτος να ζήσετε ένα Πάσχα που θα θυμάστε για πάντα, γεμίστε τις βαλίτσες σας (μην ξεχάσετε μαγιό), πάρτε τους δικούς σας, και σηκώστε άγκυρα για Δωδεκάνησα.

Η Πάτμος, το νησί όπου φέρεται να οραματίστηκε την Αποκάλυψη ο Ιωάννης ο Θεολόγος, σας περιμένει ως ο ιδανικός προορισμός για τη γιορτή της ορθοδοξίας, όπως περιγράφει ο δήμος Πάτμου.

Ο λόγος που το νησί προσφέρεται για μία ιδιαίτερη πασχαλινή εμπειρία, είναι ότι πέραν του καθιερωμένου οβελία και του τσουγκρίσματος των αυγών, εδώ αναβιώνουν κάθε χρόνο έθιμα από τα βάθη της παράδοσης, που «κρατούν» από την περίοδο του Βυζαντίου,

Τα έθιμα του Πάσχα στην Πάτμο

Η μαγευτική αυτή εμπειρία ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων, όπου στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς τα βάγια, κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριού.

Όσο προχωρά η Μεγάλη Εβδομάδα, την Μεγάλη Τετάρτη οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού προσέρχονται στις ενορίες τους, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με αγιασμένο λάδι, που λέγεται ότι γιατρεύει την ψυχή και το σώμα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, λαμβάνει χώρα η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος που λαμβάνει χώρα το πρωί στη χώρα της Πάτμου, σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

Κατά την τελετή ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναπαριστά συμβολικά τον Χριστό, ραντίζει τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής.

Η όλη πορεία αντιπροσωπεύει την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. 

Η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μία μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Πάτμος στους επισκέπτες της την Μεγάλη Παρασκευή.

Ακολούθως, μετά την πρώτη Ανάσταση, και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή, γίνεται η δεύτερη ανάσταση, κατά την οποία το αναστάσιμο ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Οι εορτασμοί του Πάσχα κλείνουν τη Νέα Τρίτη, με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια της κάθε ενορίας, για να ευλογηθούν. Τα ιερά εικονίσματα της μονής περιφέρονται στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα, ενώ ο ηγούμενος κάνει αγιασμό και οι μοναχοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα που έχουν φέρει.

Η περιφορά των εικονισμάτων στα σπίτια
Η περιφορά των εικονισμάτων στα σπίτια | Shutterstock
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA