Μενού
polytexneio-poreia
Πορεία Πολυτεχνείου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η πύλη του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, παρέμεινε ορθάνοιχτη καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Στα κάγκελα ήταν κρεμασμένα πανό που, εκτός από τα διαχρονικά αντιδικτατορικά συνθήματα, φέτος έχουν και ένα επιπλέον διακύβευμα, καθώς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Από το πρωί, ο χώρος ήταν πλημμυρισμένος με στεφάνια και κόκκινα γαρίφαλα που κατέθεσαν όλες αυτές τις μέρες φορείς, οργανώσεις, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, φοιτητές και μαθητές, αντιπροσωπείες κομμάτων και συλλογικότητες, τιμώντας τους νεκρούς της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973.

Όπως και κάθε χρόνο, περιμετρικά και μέσα στο Πολυτεχνείο, το προαύλιο ήταν γεμάτο με τραπεζάκια των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι μοίραζαν φυλλάδια στον κόσμο που κατέφθανε συνεχώς για να καταθέσει ένα λουλούδι στο μνημείο.

pano-polytexneio
Πανό Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο | Eurokinissi

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που παραμένει σύμβολο των αγώνων ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής αδικίας, κόντρα στον φασισμό και τον αυταρχισμό.

Τα μηνύματά του παραμένουν επίκαιρα, σήμερα που οι μισθοί και τα δικαιώματα καταπατούνται, που τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας και της Υγείας περιορίζονται.

stefania-polytexneio
Στεφάνια και λουλούδια στο Πολυτεχνείο | Eurokinissi

Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό οι φετινές εκδηλώσεις

Οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο έγιναν για μια ακόμα φορά σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, αφού, επί ποδός βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ συνδρομή παρείχαν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και drone.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, πέρα από την αυξημένη παρουσία γύρω από το Πολυτεχνείο και την Αμερικανική πρεσβεία, έδωσαν έμφαση στην προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ και άλλων στόχων ισραηλινών συμφερόντων.

Παράλληλα, με εντολή της ΕΛΑΣ οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

mat-polytexneio
ΜΑΤ στην πορεία του Πολυτεχνείου | Eurokinissi

«50 χρόνια Πολυτεχνείο - Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Λίγα λεπτά μετά τις 13.00 το μεσημέρι, οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και οι φοιτητές άρχισαν να βγαίνουν μαζικά στον δρόμο για να συγκροτηθούν σε μπλοκ και να ξεκινήσουν οι προσυγκεντρώσεις.

Η κυκλοφορία στην Πατησίων διακόπηκε και τα πανό των φοιτητικών συλλόγων ξετυλίχθηκαν, με τους ίδιους να φωνάζουν διαχρονικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, αλλά και συνθήματα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.

Μπροστά από το κεντρικό πανό των φοιτητικών συλλόγων με σύνθημα «50 χρόνια Πολυτεχνείο - Λευτεριά στην Παλαιστίνη», οι φοιτητές κρατούσαν μια τεράστια Παλαιστινιακή σημαία.

Αργότερα, από το μεγάφωνο ακούστηκε το προσκλητήριο των νεκρών για την περίοδο της επταετίας, με τους φοιτητές να υψώνουν τις κόκκινες σημαίες και τις γροθιές τους στον αέρα.

polytexneio-simaies
Κόκκινες σημαίες στο Πολυτεχνείο | Eurokinissi

Η αιματοβαμμένη σημαία στην πορεία μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Στο μεταξύ, λίγα λεπτά μετά τις 15.30, τα μέλη της ΠΑΣΠ που είχαν συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας -όπως κάθε χρόνο- ξεκίνησαν να κατευθύνονται μέχρι το Πολυτεχνείο, τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Εκεί φώναξαν «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», άνοιξαν την αιματοβαμμένη ιστορική σημαία, ενώ συνέχισαν την πορεία τους μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες κόσμου 

Το σύνθημα «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» ήταν εκείνο που σηματοδότησε την έναρξη και έδωσε τον παλμό για την εκκίνηση της κεντρικής πορείας, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα.

Προπορευόταν -όπως κάθε χρόνο- το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α), ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, φορείς και κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το παρών έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πορεία για το Πολυτεχνείο | EUROKINISSI

Όταν το σώμα των διαδηλωτών ξεχύθηκε στο δρόμο, αναδείχθηκε ο μεγάλος και πυκνός όγκος του, καθώς εκτεινόταν από τα λουλουδάδικα μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος, και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούσε τα 20.000 άτομα.

Γύρω στις 19.30 η κεφαλή της πορείας προσέγγισε την Αμερικάνικη Πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από δεκάδες κλούβες και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές την προσπέρασαν και μεγάλο μέρος της πορείας συνέχισε με τελικό προορισμό την Ισραηλινή Πρεσβεία στη Λεωφόρο Κηφισίας. 

 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA