Μενού
gefyra
Γέφυρα Σαρακίνας | Glomex - @ANT1
  • Α-
  • Α+

Ανυπολογιστές είναι οι ζημιές στις υποδομές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στην κεντρική Ελλάδα, με αρκετές γέφυρες να έχουν καταρρεύσει και αρκετές από αυτές να κινδυνεύουν να πέσουν.

Ανάμεσα στις γέφυρες, που κατέρρευσε από την έντονη βροχόπτωση, ήταν αυτό της Σαρακίνας, από τα ιστορικότερα της Πίνδου. Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, πρόκειται για μία από τις πιο ξακουστές πέτρινες γέφυρες του νομού Τρικάλων, που είναι πολύ κοντά στο ομώνυο χωριό της Σαρακίνας, το οποίο γεφυρώνει τον Πηνειό.

Χτίστηκε το 1520

Η ιστορική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1520, από τον δεσπότη Βησσαρίωνα, γνωστό για το δημοφιλές του έργο στη Θεσσαλία. Εξυπηρετούσε μέχρι πριν κάποια χρόνια τη συγκοινωνία προς χωριά της Πίνδου, αλλά πλέον λειτουργούσε ως αξιοθέατο. Τμήμα του γεφυριού είχε καταρρεύσει το 1970, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης.

Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 123 μέτρα και αρχικά αποτελούνταν από έξι τόξα, με τα τέσσερα να σώζονται μέχρι χθες, Τετάρτη. Το κεντρικό του τόξο, με ύψος 20 και άνοιγμα 10 μέτρων, ήταν αυτό που κατέρρευσε, καθώς τα νερά του ποταμού ήταν ιδιαίτερα ορμητικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA