Μενού
korios
Κοριός. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς στην Ελλάδα, καθώς όπως επισημαίνουν, τα συγκεκριμένα έντομα ταξιδεύουν με τους τουρίστες, ενώ παράλληλα έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το πρόβλημα με τους κοριούς υπήρχε ανέκαθεν, τόνισε ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) στην εκπομπή της ΕΡΤ.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.

Πού βρίσκεται

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λάμπρου ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν «γάζωμα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος, οι κοριοί μπορεί να βρεθούν σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα.

«Λύνεται»

«Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

Συμβουλές

Στις αιτίες της έξαρσης εμφάνισης των κοριών σε αρκετές περιοχές στον κόσμο, στον «κοριό του κρεβατιού» που συναντάται στη χώρα μας αλλά και στις μεθόδους εξολόθρευσής του, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος, Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εναλλαγές των μετακινήσεων που είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα. Έχουμε έναν φυσικό ανταγωνιστή των κοριών, τις κατσαρίδες που τις έχουμε εξολοθρεύσει και ταυτόχρονα έχουμε και την απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου DDT, λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του» εξήγησε.

Στην Ελλάδα έχουμε τον «κοριό του κρεβατιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοριοί εντοπίζονται:

  • Κάτω από τα κρεβάτια
  • Σε κλινοσκεπάσματα
  • Στα σεντόνια
  • Σε ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε.

Σε ό,τι αφορά ρουχισμό, επισημαίνει ότι θα πρέπει να βάζουμε τα πάντα σε καυτό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA