Μενού
Κοριοί
Κοριοί | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με μία πρωτοφανή έξαρση κοριών έρχεται αντιμέτωπο το Παρίσι λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ανησυχούν οι γειτονικές χώρες για επικείμενη εξάπλωση των ενοχλητικών παράσιτων.

«Η πόλη του έρωτα έχει μετατραπεί σε πόλη των κοριών» σχολιάζει περιπαικτικά το CBS.

Τις τελευταίες ημέρες η Γαλλική πρωτεύουσα βιώνει ένα πρωτοφανές ξέσπασμα κοριών, με τα παράσιτα να μην περιορίζονται μόνο κατ'οίκον εισβάλλοντας και σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως οι σταθμοί και οι γραμμές του μετρό.

Εκτεταμένο το πρόβλημα

Τυπικά οι πληθυσμοί των παρασίτων αυτών ελέγχονται με αυστηρά μέτρα περιορισμού τους σε μέρη όπου ευδοκιμούν, συνήθως στρατόπεδα, εγκαταλειμμένα ή αφρόντιστα σπίτια όπου βρίσκουν καταφύγιο κυρίως στους σκελετούς και τις πτυχώσεις κρεβατιών και καναπέδων, εξ'ού και το αγγλικό τους όνομα, «bedbugs».

Από τη στιγμή όμως που οι κοριοί μπουν στο δίκτυο συγκοινωνιών, η εξάπλωσή τους μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και προβληματική. Πολίτες πληροφορούν πως το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε σταθμούς του μετρό, κινηματογράφους, θέατρα και αεροδρόμια.

Οι αρχές στο Παρίσι έχουν κηρύξει κατάσταση ανάγκης, ενώ ο αντιδήμαρχος της πόλης, Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ αποκάλεσε την έξαρση «εκτενή» και δήλωσε : «Πρέπει να καταλάβουμε πως κανείς δεν είναι ασφαλής. Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς αλλά μπορείς να πιάσεις κοριούς οπουδήποτε και να τους φέρεις στο σπίτι σου».

Καθώς η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση, στελέχη της σπεύδουν να εφησυχάσουν. Ο εκπρόσωπός της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε χθες «γρήγορες απαντήσεις στους Γάλλους», ενώ ο Σιλβέν Μαγιάρντ της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει πρόταση νόμου για το πρόβλημα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πανικόβλητοι οι Γάλλοι - «Δεν σταματάω να ξύνομαι»

Ο πληθυσμός των επάρατων παρασίτων είχε αρχίσει να αυξάνεται ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου. Πλέον, αποτελούν τέτοιο πρόβλημα ώστε οι Γάλλοι πολίτες τα βλέπουν παντού. 

«Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι. Αυτήν τη στιγμή, έχω την εντύπωση ότι έχω παντού» λέει μία επιβάτης της Γραμμής 11.

Μετά από πλήθος παραπόνων από τους επιβάτες, οι εταιρίες διαχείρισης του μετρό, SNCF και RATP, χρειάστηκε να επέμβουν επανειλημμένα για να επιθεωρήσουν τους συρμούς και να καθησυχάσουν.

«Όλα τα υλικά μας περνούν συστηματικά από βαθύ καθαρισμό. Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κοριών, είτε πρόκειται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεωφορεία» ανακοίνωνε η RATP τον Σεπτέμβριο.

Ανησυχία και στην Αγγλία

Σε επιφυλακή καλούν και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ενόψει του μεγέθους της εξάπλωσης. To BBC εξέφρασε ανησυχία μετά τις πληροφορίες για την είσοδο των κοριών στα γαλλικά αεροδρόμια καθώς και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Eurostar που διατρέχει το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  

«Θα έπρεπε να ανησυχούν οι Λονδρέζοι; Ναι, εν συντομία. Με προσδόκιμο ζωής από 4 έως 6 μήνες και την ικανότητά τους να μεταφέρονται από άτομο σε άτομο σε αποσκευές, είναι πολύ πιθανό οι κοριοί να ταξιδέψουν από την Πόλη του Φωτός μέχρι το Λονδίνο».

Παραπάνω από μία ενόχληση

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι ατομικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας έξαρσης δεν είναι μόνο η φαγούρα. Μιλώντας στο Deustche Welle, η εντομολόγος Τζόντυ Γκριν του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα μίλησε για πιθανώς τραυματικά αποτελέσματα.

«Οι κοριοί δεν είναι απλά ενοχλητικοί, μπορεί να προκληθούν και άλλα προβλήματα. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στα τσιμπήματα, κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστό ανοσοποιητικό σύστημα».

Η ειδική εντομολόγο τόνισε επίσης πως «δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ασθένειες αλλά μπορεί να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία. Κυρίως μέσω της έλλειψης ύπνου και των συνεχών δερματικών ενοχλήσεων, επιφέρουν ένταση και δυσθυμία σε κοινωνική κλίμακα που θα μπορούσε να γίνει τραυματική».

Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης η Τζόντι Γκριν έδωσε έμφαση στην ενημέρωση του κοινού σε πρώτο χρόνο. Το να γνωρίζουν οι πολίτες πως υπάρχει μία δημόσια απειλή είναι το πρώτο βήμα για να την αντιμετωπίσουν.

«Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση ανησυχία είναι διότι το πρόβλημα αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς» τονίζει ο Πασκάλ Ντελονέ, ιατρικός παρασιτολόγος και εντομολόγος στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ σχολίασε για τις διαστάσεις του φαινομένου.

«Είναι μία πραγματικότητα δύσκολο να την αρνηθείς. Εδώ και πέντε με επτά χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιας γεωμετρικής αύξησης των εστιών μόλυνσης».

Πώς αντιμετωπίζουμε τους κοριούς

Σχετικά με την κλίμακα του προβλήματος, είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εντόμων αυτών, ελέγχοντας συχνά τα ρούχα, τις αποσκευές και τα σπίτια τους για ίχνη εξάπλωσης, όπως συνέστησε η Τζόντι Γκριν μέσω του DW.

Το καλό βέβαια είναι πως άπαξ και εντοπιστούν, η αντιμετώπιση των κοριών είναι αρκετά απλή. Δεν χρειάζονται ισχυρά δηλητήρια η εντομοαπωθητικά, μόνο ένα μπάνιο ατμού.

Παρά την απίστευτη αντοχή των παράσιτων αυτών σε βλαπτικά χημικά και ασθένειες, η αντοχή τους στη θερμότητα είναι πολύ χαμηλή. Οι περισσότεροι κοριοί πεθαίνουν ακαριαία υπό θερμοκρασίες παστερίωσης, δηλαδή κοντά στους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν μένει ούτε ίχνος τους πιο κοντά στο σημείο βρασμού. Οι πιο κοινός τρόπος αφανισμού τους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας είναι το ψέκασμα όλων των ύποπτων σημείων και αντικειμένων με καυτό ατμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA