Μενού
metamorfosi karditsa
Η Μεταμόρφωση σχεδόν εξαφανισμένη στα λασπόνερα την 3η ημέρα της κακοκαιρίας | Konstantinos Tsakalidis SOOC
  • Α-
  • Α+

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν, με ιδιαίτερη βαναυσότητα, από τα μεγάλα κύματα κακοκαιρίας του περασμένου διαστήματος, με τη μετεγκατάσταση ολόκληρων ή τμημάτων οικισμών να αποτελεί, πλέον, τη μοναδική λύση. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές και ζήτησε άμεσες λύσεις.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «είναι περίπου 50 τα χωριά ή τα τμήματα πόλεων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα». 

Η περίπτωση της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας

«Σε ορισμένους οικισμούς χρειάζεται η μεταφορά ολόκληρης της οικιστικής μονάδας, όπως βλέπουμε και στη Μεταμόρφωση. Εκεί έχουν εκδηλωθεί πλημμύρες τρεις φορές από το 1950 μέχρι τώρα. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα παραμονής του πληθυσμού σε μία περιοχή που πλημμυρίζει συνέχεια. Καλό θα είναι αυτή η περιοχή να μεταφερθεί σε ένα κοντινό μέρος το οποίο δεν θα διατρέχει υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο, αλλά και δεν διατρέχει άλλους κινδύνους».

Επεσήμανε πως για να γίνει η μεταφορά του οικισμού, ο νέος πρέπει να είναι ασφαλής, όχι μόνο όσον αφορά στις πλημμύρες, αλλά και να υπάρχει «κοινωνική συναίνεση».

Σημείωσε πως έχει επικοινωνήσει με τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, «πολλές φορές», και έχει ήδη «βρεθεί ο χώρος για τη μεταφορά, τον έχουν βρει οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, αλλά πρέπει να ελεγχθεί για κίνδυνο πλημμυρών, σεισμού, υποσκαφών»

Ερωτώμενος για το πού είναι αυτή η περιοχή, αλλά και το τι θα γίνει με τις καλλιέργειες των κατοίκων, ενημέρωσε πως είναι σε πολύ κοντινή απόσταση, περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά. Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, είπε: «Υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερο. Με βάση τον νόμο, αυτές οι περιοχές που εγκαταλείπονται, κρίνονται απαλλοτριωτέες. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, το σπίτι σημαίνει χωράφι και εργασία. Είναι ολόκληρες περιουσίες που πρέπει να αφήσουν δίπλα». 

Οι άλλες περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, και στον Βλοχό υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Παράλληλα, «έχουμε προτείνει, για παράδειγμα, στη Φαρκαδόνα, να πάει ο κόσμος σε περιοχές που είναι ασφαλείς και δεν πλημμυρίζουν».

«Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο Πήλιο και στην Αργιθέα και σε ορεινή Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου εκεί έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις και εκεί πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία. Ορισμένες γειτονιές μέσα από τα χωριά πρέπει να αλλάξουν θέση» συμπλήρωσε. 

Τέλος, και όσον αφορά στο ποιος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση των οικισμών, επεσήμανε πως ο «κάθε ιδιώτης να χτίσει το σπίτι του μόνος του, με δάνεια, που είναι πολύ θελκτικά. Μία άλλη λύση είναι να αναλάβει η πολιτεία να χτίσει τα 100-150 σπίτια, τηρώντας τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και δίδοντας στα χωριά μία βιώσιμη λύση». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA