Μενού
metamorfosi karditsa
Η Μεταμόρφωση σχεδόν εξαφανισμένη στα λασπόνερα την 3η ημέρα της κακοκαιρίας | Konstantinos Tsakalidis SOOC
  • Α-
  • Α+

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι του οικισμού Μεταμόρφωση, στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς ζητούν επιτακτικά τη μετεγκατάσταση του οικισμού, μετά τις φονικές πλημμύρες που έφεραν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για... «δημοψήφισμα» στο χωριό. 

Πάντως αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, τότε ενδεχομένως να μιλάμε για τους πρώτους «κλιματικούς πρόσφυγες» στην Ελλάδα, καθώς το χωριό έχει πλημμυρίσει στο παρελθόν και υπάρχει φόβος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και στο μέλλον, με φόντο μάλιστα τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στη χώρα και ευρύτερα στη Μεσόγειο.

Οι κάτοικοι ζητούν να μετεγκατασταθούν στη γειτονική κωμόπολη, τον Παλαμά, σε περιοχή που ανήκει στον δήμο και βρίσκεται νότια του πολεοδομικού συγκροτήματος, κοντά στον οικισμό Καλυβάκια.

Τι αναφέρει στο Reader ο πρόεδρος του οικισμού

Το Reader επικοινώνησε με τον πρόεδρο του οικισμού, Πέτρο Κοντογιάννη, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό το οποίο θα γίνει δεν πρόκειται ακριβώς για «δημοψήφισμα».

Ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η μετεγκατάσταση του οικισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς θα πλημμυρίσουμε ξανά», αναφέρει ότι στο χωριό θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση των κατοίκων, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα πράξουν και τι θα ζητήσουν από τους αρμόδιους.

«Οι κάτοικοι θα υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις με βάση τα στοιχεία από τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Παλαμά, στις οποίες θα αναφέρονται ξεκάθαρα οι όροι και οι προϋποθέσεις της μετεγκατάστασης», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, μιλώντας στο Reader.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνική μελέτη του δήμου αναφέρει τον κίνδυνο πλημμύρας, λαμβάνοντας υπόψιν την υψομετρική διαφορά και τη γεωμορφολογία της περιοχής στην οποία είναι χτισμένος ο οικισμός, καθώς τοποθετείται ανάμεσα σε ποτάμια.

«Πιστεύω ότι οι κάτοικοι θα συμφωνήσουν σε ποσοστό 90%», είπε ο κ. Κοντογιάννης, ο οποίος επισήμανε ότι επίκειται συνεδρίαση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, προκειμένου να «τρέξει» άμεσα η διαδικασία. «Όσοι θέλουν να μείνουν θα το κάνουν με δική τους ευθύνη», διεκρίνισε.

Όταν ο Daniel σάρωσε τη Μεταμόρφωση

Υπενθυμίζεται ότι το Reader είχε ασχοληθεί ξανά με το θύμα, όταν η κακοκαιρία Daniel σάρωσε τη Μεταμόρφωση. Τότε, ο Πέτρος Κοντογιάννης έδωσε μία ομολογουμένως δραματική διάσταση που βιώνουν ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι του κάμπου της Καρδίτσας, καθώς θέτει ανοιχτά ζήτημα μόνιμης απομάκρυνσης των κατοίκων μιας περιοχής που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη σμίξη αρκετών παραποτάμων του Πηνειού.

«Η Μεταμόρφωση είναι ειδική περίπτωση. Πρέπει οι υπεύθυνοι να δουν συγκεκριμένα το χωριό αυτό», σημειώνει και προκρίνει τη μετεγκατάσταση των κατοίκων στον γειτονικό Παλαμά. «Όποιος θέλει να τού χορηγηθεί σπίτι στον Παλαμά, χωρίς άλλη αποζημίωση», θα πει συμπληρώνοντας ότι τα σπίτια στο χωριό μπορούν να κρατήσουν οι κάτοικοι για το καλοκαίρι.

«Πλημμύρες είχαμε το 1994, κατά τον "Ιανό" και σήμερα. Σίγουρα θα έχουμε και στο μέλλον όσο δεν γίνεται κάτι. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των κατοίκων τονίζει ο Πέτρος Κοντογιάννης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA