Μενού
Αστυνομία
Αστυνομία | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Το μεσημέρι της 25ης Αυγούστου 2023 ο ιατροδικαστής Πειραιά, Σωκράτης Τσαντίρης, μόλις έχει επιστρέψει στην υπηρεσία από τις καλοκαιρινές διακοπές του όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια μακάβρια μεν, αλλά συνηθισμένη για εκείνον περίπτωση.

Τη σορό μιας 40χρονης, όπως την προσδιορίζει, γυναίκας βάρους 80-90 κιλών, η οποία όμως βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 10.45 το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Αυγούστου, δύο λιμενικοί είχαν εντοπίσει το πτώμα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Πόρου, κοντά στη βραχονησίδα Πλατειά, σύμφωνα με το ereportaz.gr. Δύο ώρες αργότερα την παρέδιδαν σε ένα γραφείο τελετών στον Γαλατά προκειμένου να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Πειραιά.

Ο ιατροδικαστής παρατηρεί ότι μαζί με τη σορό της άγνωστης γυναίκας υπάρχουν ενδύματα αλλά και αξεσουάρ: ένα ροζ κοκαλάκι στα μαλλιά, μαύρος στηθόδεσμος και μαύρο μπικίνι. Αγνοούνται τα κοσμήματα και το ρολόι, το οποίο -προς στιγμήν- χάθηκε για να ανευρεθεί αργότερα…

Έξι μήνες μετά, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, οι Αρχές καταφέρνουν να ταυτοποιήσουν (μέσω δείγματος DNA) ότι το πτώμα της άγνωστης γυναίκας δεν είναι άλλο από την 53χρονη Σταυρούλα η οποία είχε εξαφανιστεί από την Κυψέλη.

Επί έξι ολόκληρους μήνες η σορός παρέμενε στα αζήτητα, στον ψυκτικό θάλαμο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά. Της υποθέσεως έχει επιληφθεί το Ανθρωποκτονιών. Αυτοκτονία, τραγικό δυστύχημα ή κάτι άλλο;

Αυτά είναι τα τρία σενάρια τα οποία ερευνώνται, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει σαφή απάντηση μέχρι στιγμής, παρότι το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας μοιάζει να ξεθωριάζει. Όχι για όλους όμως. «Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν η Σταυρούλα πνίγηκε ή την έπνιξαν», αναφέρει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ερευνητής της υπόθεσης.

Η ιατροδικαστική στη σορό

Από την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Τσαντίρη, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», προκύπτει ότι η σορός της Σταυρούλας «δεν μίλησε».

Απλώς «ψιθύρισε», αποκλείοντας τον θάνατο εξαιτίας ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή κακώσεων. «Απροσδιόριστος θάνατος αποκλειόμενης της δηλητηρίασης από τις κατηγορίες φαρμάκων που αναζητήθηκαν αλλά και των κακώσεων. Με δεδομένη τη μη εξέταση των σπλάχνων (λόγω σήψης), δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παθολογικά αίτια θανάτου.

Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της ιατροδικαστικής εξέτασης και του θανάτου», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς εκτιμάται ότι η Σταυρούλα έχασε τη μάχη με τη ζωή τουλάχιστον 4 με 5 ημέρες προτού εντοπιστεί.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις

Εξαιτίας της προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν η σορός της 53χρονης γυναίκας, ο ιατροδικαστής δεν κατάφερε να προχωρήσει σε λήψη αίματος προκειμένου να διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις.

Φρόντισε όμως οι συγκεκριμένες εξετάσεις να γίνουν λαμβάνοντας δείγμα ήπατος που ήταν ικανό να αποκαλύψει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Βάσει, λοιπόν, της υπ’ αριθ. 2728/23 έκθεσης τοξικολογικής εξέτασης προέκυψε ότι η άτυχη Σταυρούλα δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά αντιθέτως είχε κάνει χρήση της ουσίας αλπραζολάμη, γνωστού ιατρικού σκευάσματος το οποίο λαμβάνεται για την αντιμετώπιση του άγχους μόνο με ιατρική συνταγή ψυχιάτρου.

«…Ελήφθη δείγμα ήπατος για τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2728/23 έκθεση τοξικολογικής εξετάσεως στο αποσταλέν δείγμα δεν διαπιστώθηκε συγκέντρωση οινοπνεύματος και ανιχνεύθηκε η παρουσία αλπραζολάμης – κατηγορία βενζοδιαζεπινών», καταγράφεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Εκείνο, βέβαια, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι η ακριβής ποσότητα των αγχολυτικών χαπιών που είχε καταναλώσει, καθώς η κατάσταση της σορού δεν επέτρεψε τον ποσοτικό έλεγχο.

Θάνατος μέσα στη θάλασσα

Σημείο-κλειδί το οποίο αποκλείει -σύμφωνα με τις Αρχές- το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι να δολοφόνησαν τη Σταυρούλα στη στεριά και να ήθελαν να παρουσιάσουν το φευγιό της ως ατύχημα είναι το γεγονός πως βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης δεν υπήρχαν κακώσεις στο σώμα ή στο κεφάλι.

«…Μαλακά μόρια κεφαλής, άνευ κακώσεων-ευρημάτων. Μετά τη διάνοιξη της κεφαλής, στα οστά του θολού κρανίου, δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις», καταγράφεται συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο της Σταυρούλας, ο αρμόδιος ιατροδικαστής επισήμανε ότι «δεν επισκοπούνται εξωτερικές ουλές ή δερματικές βλάβες».

Ως εκ τούτου οι ερευνητές της υπόθεσης σημειώνουν πως ό,τι συνέβη, συνέβη μέσα στη θάλασσα. «Είτε η Σταυρούλα πνίγηκε εκούσια μέσα στη θάλασσα, δηλαδή αυτοκτόνησε, είτε για κάποιο λόγο έχασε τις αισθήσεις της και στη συνέχεια πνίγηκε, είτε ενδεχομένως κάποιος την έπνιξε. Πάντως το τελευταίο ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα αδύναμο καθώς υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι την είδαν μόνη της στην παραλία. Από την άλλη, ποιος είναι εκείνος ο οποίος θέλει να αυτοκτονήσει και βουτάει με το μαγιό μέσα στη θάλασσα;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εξαφάνιση, δήλωση και συγκάτοικος

Η υπόθεση, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Μ», έχει αρκετά κομμάτια του παζλ τα οποία οφείλουν να συντεθούν προκειμένου να προκύψει η μεγάλη εικόνα. Η Σταυρούλα εξαφανίσθηκε τον Αύγουστο του 2023.

Η εξαφάνισή της δηλώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από συγγενικό της πρόσωπο, ενώ οι αστυνομικές Αρχές επελήφθησαν τον Φεβρουάριο. Μιλώντας σε ΜΜΕ η συγκάτοικος της 53χρονης γυναίκας, Στέλλα, ανέφερε ότι την ημέρα της εξαφάνισης πήρε στην τσάντα της περίπου 300 ευρώ σε μετρητά και το κινητό της.

Την περιέγραψε ως ευδιάθετη και υποστήριξε πως της είπε ότι θα συναντούσε κάποιο άτομο στην πλατεία Κυψέλης, το οποίο θα την προσλάμβανε σε μια δουλειά. Οι ώρες περνούν και η Σταυρούλα δεν επιστρέφει στο σπίτι ούτε την ίδια μέρα ούτε την επόμενη.

Τότε η συγκάτοικος την καλεί στο τηλέφωνο, το οποίο έδειχνε να είναι κλειστό. Αυτό συνεχιζόταν για ημέρες, με τη φίλη της να μη δηλώνει την εξαφάνισή της. Όπως υποστηρίζει η ίδια, στην αρχή θεωρούσε ότι «έχει πάει κάπου για να ξεκουραστεί, διακοπές, καθώς ήταν καλοκαίρι», μετά σκεφτόταν ότι «έχει κρυφτεί εσκεμμένα για να την κάνει να ενδιαφερθεί», όμως οι ημέρες περνούσαν χωρίς κανένα σημάδι της γυναίκας και με τη συγκάτοικο να συνεχίζει να μη δηλώνει την εξαφάνισή της.

Η συγκάτοικος της Σταυρούλας παράλληλα αποκάλυψε ότι η 53χρονη το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πολύ στα καλά της, καθώς συζητούσε για ευθανασία, έπαιρνε ηρεμιστικά χάπια και με το ζόρι σηκωνόταν από το κρεβάτι.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 μια φίλη της Σταυρούλας είχε αυτοκτονήσει. Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν πως πήδηξε από το διαμέρισμα του σπιτιού της, αλλά οι Αρχές διαπίστωσαν στη συνέχεια πως είχε μαχαιρωθεί μόνη της με ένα μαχαίρι προτού πηδήξει.

Επιπλέον, η Αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα της 44χρονης γυναίκας που έγραφε: «Λυπάμαι, δεν αντέχω άλλο τη ζωή μου». Τότε δεν είχαν βρεθεί στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, ενώ συγγενικά της πρόσωπα είπαν πως ο γραφικός χαρακτήρας ήταν δικός της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA