Μενού
mpotiliarisma
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Έχουμε ακούσει όλοι την ατάκα «Βερολίνο γίναμε» ή μήπως τελικά, «Λος Άντζελες γίναμε» (χωρίς τα τρικ για τη δωρεάν διαμονή); Η ηθοποιός και συγγραφέας Ιωάννα Καλαφάτη, που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Λος Άντζελες, έγραψε ένα κείμενο στο Business Insider ως απόσταγμα των εμπειριών της στις δύο πόλεις.

Κατέγραψε διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λος Άντζελες αλλά και μια ενόχληση αθηναϊκή, που όταν βρίσκεται στην πόλη της Καλιφόρνια, της φαίνεται «αστεία». 

Η ειλικρίνεια των Ελλήνων

Η Καλαφάτη αναφέρει πως οι Έλληνες δείχνουν πιο «απότομοι» και αγενείς με τους ξένους, παρ' όλα αυτά θεωρεί πως μέσα σε μια παρέα γινόμαστε πιο ευθείς και αποδίδουμε πιο εύκολα μια εποικοδομητική κριτική στους φίλους μας.

Από την άλλη, στο Λος Άντζελες είναι πιο εύκολο για έναν άγνωστο να συναντήσει φιλικούς ανθρώπους με χαμόγελα και ευγένεια, από σερβιτόρους και άλλους υπάλληλους εστίασης, μέχρι φίλους ή απλούς αγνώστους.

Ο νόμος Παπαθεμελή

Το 1994, η Αθήνα έζησε με τον εφιάλτη του κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων στις 2. Σήμερα, αυτό είναι ένας εφιάλτης του παρελθόντος και όλα τα κέντρα κλείνουν συνήθως, το πρωί. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά της Αθήνας με το Λος Άντζελες, όπου τα κλαμπ κλείνουν, μαντέψτε, στις 2 (παμ!),

Οι παραλίες και οι κανόνες των δημοσίων χώρων

paralies Los Angeles
Unsplash

Το να πας για μια βουτιά στις παραλίες του Λος Άντζελες είναι καταρχήν, επικίνδυνο (όλοι έχουμε δει Baywatch).

Επίσης, η έννοια του beach bar δεν υπάρχει (ακόμα και στο Baywatch, οι καντίνες ήταν πολύ μακριά από την αμμουδιά), άρα πρέπει να παίρνεις σνακ, καφέδες και άλλα ροφήματα από το σπίτι. Καμία σχέση δηλαδή, με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια η έννοια της παραλίας είναι συνυφασμένη σχεδόν με τα μπιτσόμπαρα με τις ξαπλώστρες.

Παράλληλα, η Καλαφάτη τονίζει πως ακόμα και το να πας σε ένα πάρκο του Λος Άντζελες και να πιείς μπύρες, απαιτεί προσοχή, καθώς το να αφήσει κανείς σκουπίδια, μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα ακόμα και την ποινική δίωξη του, λόγω των πολύ αυστηρών νόμων της Καλιφόρνια για τη ρύπανση.

Αντίστοιχα στη χώρα μας, η κατάσταση είναι αρκετά πιο «χύμα» ως προς την κλασική «περιπτερόμπυρα».

Το «αστείο» μποτιλιάρισμα

Το πιο ενοχλητικό είδος μποτιλιαρίσματος στην Αθήνα, σύμφωνα με την Καλαφάτη, είναι αυτό των πεζών (τουρίστες, Αθηναίοι, εργαζόμενοι και όχι μόνο) οι οποίοι κατακλύζουν τα ιδιαίτερα στενά δρομάκια της πόλης, χειμώνα-καλοκαίρι, προκαλώντας «ασφυξία» σε όσους βιάζονται να πάνε στον προορισμό τους.

Ως προς τα αυτοκίνητα, η Καλαφάτη «γελάει» με όσους γκρινιάζουν για το μποτιλιάρισμα της Αθήνας, επισημαίνοντας πως στο Λος Άντζελες δεν υπάρχει δρόμος χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα σε όλη τη διάρκεια της μέρας, εκτός ίσως, σε σπάνιες περιπτώσεις, το μεσημέρι. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA