Μενού

Πώς λειτουργεί ένας αυτοκινητόδρομος: Περάσαμε μια μέρα στην Ολυμπία Οδό

olympia-odos
  • Α-
  • Α+

Οι περισσότεροι οδηγοί συνδέουν τους αυτοκινητόδρομους με την πληρωμή τελών διοδίων, κάτι αναπόφευκτο για κάθε έργο που έχει κατασκευαστεί με την μορφή παραχώρησης. Η χρηματοδότησή τους ουσιαστικά από όσους τους χρησιμοποιούν είναι το πιο δίκαιο σύστημα, καθώς οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν τα πιο ασφαλή τμήματα του οδικού δικτύου.

Αν και συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό οχημάτων που κινούνται με υψηλές ταχύτητες, οι προδιαγραφές κατασκευής και συντήρησής τους εξασφαλίζουν τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των συνεπειών τους. 

To Reader συμμετείχε στο Ολυμπία Οδός Open Tour 2025, μία backstage εμπειρία για να γνωρίσουμε τα τεχνολογικά συστήματα αλλά και τους ανθρώπους πίσω από τον αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται από την Ελευσίνα έως την Πάτρα. Στα τέλη του 2025 θα προστεθούν άλλα 75 χλμ, μέχρι τον Πύργο. 

Διόδια Ελευσίνας: Πάνω και κάτω από την εθνική οδό

diodia

Η πρώτη στάση έγινε στο σταθμό διοδίων της Ελευσίνας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό λωρίδων στα Βαλκάνια. Η Ολυμπία Οδός είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στη χώρα με υβριδικό σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης με τη χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS: αναγνωρίζει αυτόματα την κατηγορία του οχήματος αλλά και το σημείο εξόδου. Έτσι, αν ο οδηγός βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν το τέλος της ζώνης χρέωσης, τού επιστρέφεται μέρος του ποσού.

Ακολουθώντας τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη (Toll Manager), περάσαμε κάτω από το σταθμό διοδίων. Η υπόγεια σήραγγα ενώνει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τα booth των διοδίων, ενώ φιλοξενεί τις απαραίτητες καλωδιώσεις για την λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας: Κάμερες παντού

kentro-diaxeirisis

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στη Βλυχάδα (κοντά στα Μέγαρα) αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ολυμπίας Οδού. Εδώ φθάνει η εικόνα από όλες τις κάμερες στις σήραγγες αλλά και τον ανοικτό αυτοκινητόδρομο, αλλά και οι έκτακτες κλήσεις των χρηστών του οδικού άξονα.

Στις μεγάλες οθόνες υπάρχει σταθερή εικόνα από ορισμένα κομβικά σημεία (όπως οι σταθμοί διοδίων σε Ελευσίνα και Ισθμό), ενώ στις υπόλοιπες εναλλάσσονται ανά λίγα δευτερόλεπτα τα πλάνα από τις υπόλοιπες κάμερες. Αισθητήρες από τις σήραγγες – το πιο “ευαίσθητο” τμήμα ενός αυτοκινητόδρομου – μεταδίδουν ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν στην εντέλεια, όπως ο εξαερισμός. 

Ο Τάσος Χατζής (TMC Coordinator) παρουσίασε τα καθήκοντα μίας βάρδιας στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου και ανέλυσε το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος, όπως στη μεγάλη φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ισθμό της Κορίνθου, τον Ιούνιο του 2024.

50 επεμβάσεις κάθε μέρα

Ο Γιάννης Χανδάνος (Administrative Support Manager) ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία από τις δραστηριότητες λειτουργίας και συντήρησης της Ολυμπίας Οδού. Το προσωπικό του αυτοκινητόδρομου πραγματοποιεί 18.000 επεμβάσεις σε συμβάντα ετησίως, κάτι που σημαίνει σχεδόν 50 συμβάντα την ημέρα.

Ο μέσος χρόνος απόκρισης (από τον εντοπισμό του συμβάντος έως την άφιξη του πρώτου οχήματος βοήθειας) είναι στα 14 λεπτά. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα αφορά οχήματα με μηχανική βλάβη (8.400 περιστατικά), πτώση εμποδίων στο δρόμο (4.100 περιστατικά), οχήματα με κλαταρισμένο ελαστικό (3.100 περιστατικά) και οχήματα που έμειναν από καύσιμο (660 περιστατικά).

Στον τομέα της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, πραγματοποιούνται ετησίως 6.650 επισκευές, με το 66% εξ αυτών να γίνονται αυθημερόν και το 89% εντός μηνός.

Ο εξηλεκτρισμός του στόλου άμεσης επέμβασης

Η Ολυμπία Οδός θέλει να καταστεί αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει υλοποιήσει μία σειρά από δράσεις όπως: ο φωτισμός LED των σηράγγων (οδήγησε σε άνω του 55% μείωση κατανάλωσης ενέργειας), το αντίστοιχο πρόγραμμα LED ανοικτού δρόμου που συνδυάζεται με τον Προσαρμοστικό Φωτισμό για μείωση κατανάλωσης ενέργειας που φτάνει το 75%, φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου με στόχο την αυτο-παραγωγή της -μειωμένης πλέον- ενέργειας που απαιτεί η υποδομή για τη λειτουργία της.  

Επιπλέον, ο στόλος των βαν άμεσης επέμβασης αλλά και συντήρησης της Ολυμπίας Οδού εμπλουτίζεται με ηλεκτρικά μοντέλα. Ο Γιάννης Καντάς, Fleet Manager, παρουσίασε τις μετατροπές που δέχονται τα ηλεκτρικά βαν ώστε να ενταχθούν στο στόλο της Ολυμπίας Οδού.

Στις σήραγγες διαφυγής από τα τούνελ της Κακιάς Σκάλας

kakia-skala

Οι σήραγγες βελτιώνουν σημαντικά τη χάραξη των αυτοκινητόδρομων και μειώνουν τις χρονοαποστάσεις, όμως ταυτόχρονα αποτελούν τα πιο επικίνδυνα τμήματα. Μετά την πολύνεκρη τραγωδία του 1999 στη σήραγγα 11,6 χλμ. του Mont Blanc, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας μέσα στα τούνελ.

Σχεδόν κάθε 300 μέτρα υπάρχει έξοδος κινδύνου, ενώ το σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς η σήραγγα δεν θα γεμίσει με καπνούς. Ακολουθώντας τον Μιχάλη Αγγελόπουλο, Tunnel Safety Officer, ακολουθήσαμε την αντίθετη πορεία από το τέλος του τούνελ διαφυγής έως την πυράντοχη πόρτα μίας εκ των σηράγγων της Κακιάς Σκάλας. 

Μας ανέλυσε τα πρωτόκολλα επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μέσα σε σήραγγα αλλά και τι πρέπει να πράξουν οδηγοί και επιβάτες αφού εγκαταλείψουν τα οχήματά τους. Για παράδειγμα είναι καλύτερο να αναφέρουν το περιστατικό καλώντας από τα τηλέφωνα που υπάρχουν μέσα στο τούνελ και όχι από το κινητό τους, καθώς έτσι οι αρχές γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονται.

«Ανοίξαμε τις πόρτες της Ολυμπίας Οδού ώστε να γνωρίσουν εκ των έσω την καθημερινότητα των στελεχών του αυτοκινητόδρομου. Μέσα από βιωματικές εμπειρίες, προσομοιώσεις και άμεση επαφή με ανθρώπους μας, το «Ολυμπία Οδός Open Tour 2025» ανέδειξε την καθημερινή φροντίδα, ετοιμότητα και καινοτομία, που στηρίζει τη διαρκή δέσμευση της Ολυμπίας Οδού για παροχή ασφαλών και άνετων ταξιδιών για όλους», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού,  Παναγιώτης Παπανικόλας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.