Μενού
anemoi
Θυελλώδεις άνεμοι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Βελτιωμένη θα είναι η εικόνα του καιρού αύριο Κυριακή (19/11) αφού σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η κακοκαιρία «εξπρές» που έφερε θυελλώδεις ανέμους σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα Σάββατο (18/11) δείχνει να υποχωρεί και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν αν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αναλυτικότερα, αύριο Κυριακή (19/11) βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, φαινόμενα που τις μεσημεριανές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη. Τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν στη Θράκη μέχρι το ξημέρωμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14, στην Ήπειρο από 2 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 3 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15-16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 8 έως 14 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση το απόγευμα. Στο Ιόνιο επίσης θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτική εξασθένηση.

Στην Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις που προοδευτικά θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά σταδιακή θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, με τις ελάχιστες περιφερειακά της πόλης να είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο από τη Δευτέρα (20/11) όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και ακόμα περισσότερο από την Τρίτη, ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται βροχές σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα για το Μαρμάρι.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Ρήγμα στο αντιτορπιλικό «Βέλος»

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από το πρωί του Σαββάτου (18/11) στη Θεσσαλονίκη και κατά τόπους άγγιζαν τα 9 και 10 μποφόρ δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην πόλη, ενώ είχε σημάνει συναγερμός για το πλήρωμα του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» αφού τα κύματα αποτελούσαν απειλή ακόμα και για βύθισή του.

Στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το «Βέλος» είχε σπεύσει από το πρωί ρυμουλκό προκειμένου να επιτευχθεί σταθεροποίησή του. 

 

Ωστόσο, από την πρόσκρουση στην προβλήτα, δημιουργήθηκε ρήγμα στην πρύμνη του αντιτορπιλικού, το οποίο είχε υποστεί ξανά ζημιές από κακοκαιρία και τον περασμένο Μάρτιο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA