Μενού
Έμφυλη βία
Άνδρας περνάει μπροστά από τοιχογραφία για την έμφυλη βία | AP Photos / Martin Meissner
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμό προκαλούν τα όσα αποκάλυψε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφορικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά καθημερινά συλλαμβάνονται 50 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 80 περιστατικά, 40 συλλήψεις και 150 κλήσεις στο 100.

Συμπλήρωσε δε με έμφαση πως πλέον το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίνεται στις κλήσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Επίσης ανέφερε ότι θα αυξηθούν τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63- από το τέλος του μήνα -που θα λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι ήδη λειτουργεί ένα «safe house» σε κάθε νομό, όπου φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ετησίως 20.000 γυναίκες τον  χρόνο αναζητούν στέγη.

«Η βία συνέβαινε πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τώρα αποκαλύπτεται καθώς τα στόματα ανοίγουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ την περασμένη εβδομάδα από 13 Μαΐου έως 19 Μαΐου αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 796 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 64 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Συνολικά, διαχειρίστηκαν 465 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 315 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 12 θύματα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων εκφράζοντας την εκτίμηση πως η πλειοψηφία των περιστατικών βίας αφορά κυρίως παιδιά που η εποπτεία τους είναι παραμελημένη, συμπληρώνοντας ότι κάθε βράδυ σημειώνονται δεκάδες περιστατικά με δράστες ανήλικους,  οι οποίοι συλλαμβάνονται μαζί με τους γονείς τους, καθώς όπως υπογράμμισε είναι δύσκολη η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζαν την ελπίδα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν αναφορικά με την διαχείριση από τη Δικαιοσύνη του 50χρονου ο οποίος σκότωσε πριν λίγες ημέρες την 40χρονη πρώην σύζυγο του στο Μενίδι να μην επηρεαστούν αρνητικά τα θύματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταγγέλλουν τους δράστες ώστε να τους παρέχεται κάθε δυνατή προστασία.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA