Μενού
agriogourouna.jpg
Μικρά αγριογούρουνα | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στις Σέρρες μετά την εμφάνιση και επιβεβαίωση κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνο στον Δήμο Βισαλτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εστιάζουν στην αποτροπή της επέκτασης της νόσου και της εμφάνισης κρουσμάτων σε χοιροτροφικές μονάδες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε ότι το θετικό είναι πως δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι το κρούσμα δεν εμφανίστηκε σε χοιροτροφική εγκατάσταση «γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να θανατωθούν όλα τα ζώα της».

Σέρρες: Οι προβληματισμοί

Πάντως, όπως τόνισε, οι αγριόχοιροι κινούνται ανεξέλεγκτα και μάλιστα μπορεί να διανύσουν ακόμη και τριάντα χιλιόμετρα μέσα σε μια μέρα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί το πρόβλημα τοπικά.

«Όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση. Οι χοιροτροφικές εγκαταστάσεις το παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά και τηρούν όλα τα μέτρα γιατί φοβούνται την επέκταση. Από την άλλη πλευρά στη γειτονική Βουλγαρία καταστράφηκε η χοιροτροφία της χώρας», είπε ο Γιώργος Κεφαλάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κρούσμα της αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο, σε ορεινή περιοχή και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Λαγκάδι του Δήμου Βισαλτίας.

«Το χωριό έχει λιγότερους από εκατό κατοίκους ενώ εκεί δεν υπάρχουν οργανωμένες χοιροτροφικές μονάδες. Σε δύο - τρεις περιπτώσεις οι κάτοικοι έχουν γουρούνια για δική τους χρήση, τα οποία έχουν όλα ελεγχθεί και απομονωθεί» πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA