Μενού
ekav2
  • Α-
  • Α+

Τα συγκλονιστικά λεπτά της υπερπροσπάθειας των διασωστών του ΕΚΑΒ για να κρατήσουν στη ζωή την εθελόντρια που δαγκώθηκε από οχιά στη Θεσσαλονίκη, κατέγραψε σε βίντεο μέλος του πληρώματος της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ.

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλάκης, περιέγραψε τις δυσκολίες που βίωσε στην προσπάθεια να σώσει την Κωνσταντίνα

«Η Ιατρική δεν αλλάζει, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές όταν δουλεύεις στον δρόμο, στο ασθενοφόρο και κάνουν το εγχείρημα μας μία μεγαλύτερη πρόκληση» είπε στο MEGA. 

«Η μέρα εκείνη ήταν πολύ σημαντική μέρα, το περιστατικό διαχείρισης της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε στη ζωή και να την παραδώσουμε στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου», συμπλήρωσε.

«Η διάσωση της Κωνσταντίνας ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά που οι διασώστες προσφέρουν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζεται από εμάς που καταστείλουμε και διασωληνώνουμε την ίδια και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της προσφέραμε πρώτες βοήθειες», ανέφερε. 

Για την κατάσταση της υγείας της 39χρονης ο κ. Δαλακάκης, ανέφερε: «Η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα»

Για την διαχείριση των δύσκολων περιστατικών στο επάγγελμά του υπογράμμισε πως, «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».

Η «πρώτη» συνάντηση μετά την διάσωση

«Ήμασταν αρκετά αμήχανοι και οι 2 και μετά γίναμε φίλοι. Ήταν πολύ συγκινημένη και ευγνώμων και δεν μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματά της. Δεν τη γνωρίζαμε γιατί από το αλλεργικό σοκ το πρόσωπο της είχε οίδημα. Ήταν σαν να γνωριστήκαμε από το μηδέν», τόνισε κλείνοντας ο ιατρός του ΕΚΑΒ περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές που συναντήθηκαν μετά την αποκατάσταση της υγείας της 39χρονης.

 

 

 

 

 

 

Το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η 39χρονη Κωνσταντίνα, εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να εγκλωβίσει μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου.
Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την 39χρονη τη στιγμή που την έπιασε. Η γυναίκα έπαθε αναφυλακτικό σοκ και μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.

Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά στο σημείο έφτασαν δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ. Βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από τη δραματική διάσωση της 39χρονης και καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” και για 8 μέρες έδινε τη δική της μάχη.

Η συγκλονιστική περιγραφή της κοπέλας
Μετά από 4 μήνες, η Κ39χρονη εξιστόρησε τα όσα έζησε εκείνη τη μέρα και ευχαρίστησε θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που της έσωσαν τη ζωή.

«Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση», είπε αρχικά  η 39χρονη ερπετολόγος.

«Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση. Θέλω να ευχαριστήσω και να τονίσω τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΕΚΑΒ. Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο. Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA