Μενού
kairos-brohes
Κακοκαιρία | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Μπορεί το Σαββατοκύριακο οι πολίτες να «απολαύσουν» στιγμές καλοκαιρίας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση από τη Δευτέρα (25/09) και γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την κακοκαιρία και για περιοχές, όπως τη Θεσσαλία.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο πως η ερχόμεη εβδομάδα θα είναι αρκετά δύσκολη σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα, καθώς από την αρχή της εβδομάδας, η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, πάλι τον θεσσαλικό κάμπο.

Ο μετεωρολόγος, μιλώντας για τη Θεσσαλία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το έδαφος είναι κορεσμένο ενώ υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα εδάφη. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, όπου θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Κυρίως στο Ιόνια και τα ηπειρωτικά τα φαινόμενα - Πότε θα βρέξει στην Αττική

Συνεχίζοντας, επισήμανε πως ο άστατος καιρός θα παρατηρηθεί, κυρίως, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ δεν απέκλεισε να μετακινηθούν δυτικότερα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα παρατηρηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, στα κεντροδυτικά τμήματα του κάμπου, όπως στον νομό Τρικάλων και Καρδίτσας.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, θα επηρεαστεί κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη (27/09), χωρίς όμως να υπάρχουν έντονες καταιγίδες και μπόρες. Μάλιστα, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει ραγδαία την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς από τους 36 βαθμούς που θα αγγίξει το Σαββατοκύριακο, θα πέσει στους 26.

«Καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο»

Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι «καλοκαιρινό», με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για το Mega να κάνει λόγο πως ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 35 και 36 βαθμούς Κελσίου στα περισσότρα πεδινά τμήματα της χώρας.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, εξαιρετικές και αρκετοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις θάλασσες της χώρας, καθώς είναι ακόμη ζεστές. 

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη - Τα μέτρα προφύλαξης

Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη νέα κακοκαιρία.

Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τη Θεσσαλία και τις επόμενες ημέρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη, όπως τονίζει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Νωρίτερα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχεται από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 •  Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
 • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
 • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιία θα επηρεάσει τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Επιπλέον τονίζεται ότι δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.