Μενού
prosfyges metanastes nayagio
AP
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμός από τις προσφυγικές ροές προς την Κρήτη με σταδιακή αυξητική τάση προβληματίζουν έντονα ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα αλλά και τις τοπικές Αρχές καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Η δήμαρχος Γαύδου κυρία Λίλιαν Στεφανάκη μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέπεμψε σήμα κινδύνου λέγοντας ότι το ακριτικό νησί δέχεται αυξημένες ροές τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η ίδια αλλά κυρίως οι 70 περίπου εναπομείναντες ηλικιωμένοι κάτοικοι.

«Ζητήσαμε βοήθεια καθώς, τις τελευταίες ημέρες, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Έχουμε πιο συχνές αφίξεις, οι μετανάστες φτάνουν σε μία απομονωμένη περιοχή του νησιού, περιμένουμε το λιμενικό να έρθει και να τους παραλάβει αφού πρώτα τους συγκεντρώσουμε. Και τα κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας. Υπάρχει στο νησί ένας αστυνομικός όλος κι όλος, ένας αντιδήμαρχος κι εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος ασχολείται αποκλειστικά με την διαχείριση των μεταναστών ενώ έχουν ζητήσει ενίσχυση σε αστυνομικούς και λιμενικούς εν τούτοις τους έστειλαν 100 κουβέρτες και 100 sleeping bags.

Την ίδια στιγμή στον Έβρο βρέθηκαν χθες τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης μαζί με τον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, κ. Bernd Krösser.

Χρυσοχοΐδης: Τι είπε από τον Έβρο

Ο κ. Χρυσοχοϊδης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη. Θωρακίζουμε τα σύνορα στον Έβρο και είμαστε εδώ για να βεβαιώσουμε τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Έλληνες, ότι τα σύνορά μας, τα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα για τα οποία η Ελλάδα είναι υπεύθυνη, θωρακίζονται κάθε μέρα, όλο και περισσότερο και είναι απολύτως ασφαλή».

Επιπλέον, εξήγγειλε την πρόσληψη επιπλέον 150 Συνοριοφυλάκων στον Έβρο και στη 2η ζώνη – στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, όπως και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε επιπλέον πως «θα συνεχίσουμε έτσι ώστε κάθε μέρα τα σύνορά μας να είναι ασφαλή, να είναι απρόσιτα και να μπορούν όλοι οι πολίτες που θέλουν να μπουν στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη, να εισέρχονται από τα νόμιμα σημεία εισόδου».

Καιρίδης: «Αυξητική τάση»

Παράλληλα ο κ. Καιρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι η μείωση των παράνομων μεταναστευτικών εισροών σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA