Μενού
katalipseis.jpg
Κινητοποιήσεις των μαθητών το 1999. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οδηγοί ταξί, αυτοαπασχολούμενοι, δικηγόροι και επιστήμονες αντιδρούν έντονα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάλιστα, τα συνδικάτα που διαμαρτύρονται κάνουν λόγο για «φορολογικό έκτρωμα» και τονίζουν ότι «η πολιτική της κυβέρνησης ισοπεδώνει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα για να στηρίξει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης επιμένει: «Δεν είναι δυνατόν ο μισθωτός να πληρώνει περισσότερα από τον ελεύθερο επαγγελματία. Δεν είμαστε αλάθητοι, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

Η «μάχη» του Μεγάρου Μαξίμου και οι σφοδρές διαμαρτυρίες ξυπνούν μνήμες από εποχές που η κόντρα ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και χιλιάδες πολίτες είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Το Reader θυμάται ορισμένες ιστορικές στιγμές, όταν οι αντιδράσεις για νομοσχέδια είχαν «βγάλει» στους δρόμους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, ή απλά διαφωνούντες για πολλούς και διάφορους λόγους.

Φάλτσο του Παπαθεμελή

Πρώτος και καλύτερος στη σχετική λίστα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον νόμο του Στέλιου Παπαθεμελή. Ο Θεσσαλονικιός πολιτικός είχε συντηρητικές απόψεις σε κοινωνικά θέματα, διαφορετικές από αυτές που εκφράζονταν στην επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Η θητεία του (1993 - 1995) στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν επεισοδιακή, καθώς προσπάθησε να εφαρμόσει νόμο που υποχρέωνε τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στις 02:00. Μάλιστα, είχε την υποστήριξη του συλλόγου εργαζομένων στα νυχτερινά κέντρα.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ιδίως η νεολαία της εποχής, είδε αρνητικά το σχετικό μέτρο.

Στις διαμαρτυρίες του 1994 εναντίον του νόμου πρωτοστάτησαν ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων που πολιτικά ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, βρισκόταν σε συνεχή αντιπαράθεση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μανώλη Χουρδάκη.

213279.jpg
EUROKINISSI

Το μέτρο κράτησε για κάποιο διάστημα, αλλά στη συνέχεια ατόνησε. Οι ξενύχτηδες Έλληνες βγήκαν τελικά νικητές και η νυχτερινή διασκέδαση επέστρεψε σε γνώριμα μονοπάτια.

Από τις διαμαρτυρίες της εποχής, ξεχώρισαν οι ολονυχτίες στο Σύνταγμα, μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, το τραγούδια για τον Παπαθεμελή, τα συνθήματα εναντίον του και οι μαζώξεις στις πλατείες.

«Κάτσε καλά Γεράσιμε»

Ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 13 Απριλίου 2000 στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου. Ο Γεράσιμος Αρσένης «έβγαλε» στους δρόμους χιλιάδες μαθητές της χώρας για τον περιβόητο νόμο 2525/97

93994.jpg

Το σύνθημα «Κάτσε καλά Γεράσιμε» έγινε βιβλίο από τον Δημήτρη Σκλαβενίτη και μότο μιας ολόκληρης γενιάς, καθώς ακουγόταν σχεδόν σε κάθε λύκειο και γυμνάσιο της Ελλάδας.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός έγραψε βιβλίο με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά» και εξήγησε γιατί το 1999 σημειώθηκε το πρωτοφανές κύμα καταλήψεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό ρόλο στις αντιμεταρρυθμιστικές κινήσεις έπαιξαν ο θεσμός της αξιολόγησης και η διαχείριση των πόρων για τη στήριξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

96374.jpg

Επισήμανε, μάλιστα, ότι ιδιαίτερα το θέμα της αξιολόγησης «υποκινήθηκε από τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια πέρασε, εντέχνως, στους μαθητές». «Πόσο ανήθικο παιχνίδι είναι η εκμετάλλευση της αφέλειας, του ενθουσιασμού, του αυθορμητισμού και του αντεξουσιαστικού παρορμητισμού του νέου για αλλότριους σκοπούς;», αναρωτήθηκε ο Γεράσιμος Αρσένης.

9756.jpg

Οι μαθητές από τη μεριά τους ξέσπασαν και βγήκαν στους δρόμους, σε μια εποχή που τα σχολεία φάνταζαν βγαλμένα από προηγούμενες δεκαετίες, όπως άλλωστε και οι δράσεις για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Τρομονόμος

Επεισόδια στους δρόμους, εντάσεις και σφοδρές διαμαρτυρίες ξεσήκωσε ο περίφημος Τρομονόμος του 2001. Ήταν η «Τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων».

267635.jpg

Σύμφωνα με όσους αντιδρούσαν, ο νόμος εισήγαγε τη δίωξη του φρονήματος και αυτό διότι ποινικοποιήθηκε η συγκρότηση ή η συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση», ακόμα και αν δεν τελέστηκε ποτέ καμία από τις πράξεις-εγκλήματα, που περιγράφονται στο νόμο, δηλαδή τιμωρείται κάποιος για κάτι, που δεν έκανε ποτέ.

Επίσης, εισήχθη η έννοια του υπόπτου, στη θέση του κατηγορουμένου. «Έτσι η προανάκριση στην ουσία αντικαθίσταται από την προκαταρκτική εξέταση και η ιδιότητα του κατηγορούμενου από αυτήν του υπόπτου», σύμφωνα με τη δικηγόρο Αλέκας Ζορμπαλά.

«Το νομοσχέδιο για τον περιβόητο “τρομονόμο” επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες και δικαιώνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής: Αποτελεί ένα ακόμα όπλο που στρέφεται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που ο λαός κατέκτησε με αγώνες και θυσίες», έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 13/03/2001.

266885.jpg

Ο Συνασπισμός ανακοίνωνε μια μέρα νωρίτερα ότι «η κυβέρνηση, με ένα πλήθος διατάξεων που ανατρέπουν το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, οδηγεί σε αυταρχική συντηρητική αναδίπλωση το δικαιικό μας σύστημα.

Διαμορφώνεται ένα πεδίο ευνοϊκό για αυθαιρεσίες και για την ανατροπή των εγγυήσεων προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι ιστορική η ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη για την προώθηση αυτής της νέας νομοθεσίας καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής των ΗΠΑ και κάτω από την πίεση της πολιτικής της ΝΔ».

Το Ασφαλιστικό της Φάνης 

Χιλιάδες πολίτες από σχεδόν κάθε επαγγελματικό κλάδο είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα το 2008 για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με υπουργό Εργασίας τότε τη Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Σε ερώτηση που κατέθεσαν τότε στη Βουλή οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θανάσης Λεβέντης, είχαν επισημάνει μεταξύ άλλων: «Ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (3655/2008) διατυμπανίστηκε από την κυβέρνηση ως ο νόμος ο οποίος θα βάλει μία τάξη και θα λύσει σοβαρά οργανωτικά αλλά και οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος».

1190427.jpg
EUROKINISSI

Κατά τους ίδιους, λίγο μετά την πλήρη εφαρμογή του νόμου φάνηκαν ανάγλυφα οι παρακάτω κατευθύνσεις καθώς:

  1. Οι κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις μεγάλων κατηγοριών μειώνονται.
  2. Δεν υπάρχει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  3. Η εισφοροδιαφυγή αυξάνει καθώς σε αρκετά ταμεία οι έλεγχοι μειώνονται.
  4. Η μείωση του λειτουργικού κόστους δεν προκύπτει και ίσως τελικά υπάρξει επιβάρυνση λόγω της υπέρμετρης αύξησης των αμοιβών των διοικούντων και λόγω του λειτουργικού κόστους που προσθέτουν οι νέες κεντρικές υπηρεσίες.
1189821.jpg
EUROKINISSI

Οικολογικές αντιδράσεις 

Πολύ μπροστά από την εποχή τους, όπως αποδείχθηκε με δραματικό τρόπο, ήταν οι διαμαρτυρίες για το δασικό νομοσχέδιο του 2003. Το νέο δασικό νομοσχέδιο επιμελήθηκε ο τότε υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο, για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δάσος ή δασική πρέπει να φέρει δασοπονικά είδη, να έχει έκταση τουλάχιστον τριών στρεμμάτων και τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης.

603252.jpg
EUROKINISSI

Μέχρι τότε, το ποσοστό της κάλυψης που απαιτούνταν ώστε να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική ήταν 15%. Το σημείο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων και δασολόγων που έκαναν λόγο για αποχαρακτηρισμό επτά εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων σε νησιά και παραλίες.

Νομοσχέδια που ξεσήκωσαν αντιδράσεις

  • Σοβαρά επεισόδια και σφοδρές αντιδράσεις το 2010 για το ασφαλιστικό.
1514570.jpg
EUROKINISSI
  • Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και καθηγητών το 2013 για το σχέδιο «Αθηνά» στην Παιδεία.
1911263.jpg
EUROKINISSI
  • Αντιδράσεις το 2014 για τις αλλαγές στην Υγεία και τη διάθεση των φαρμάκων.
2035844.jpg
EUROKINISSI
  • Κινητοποιήσεις και μπλόκα αγροτών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το 2016. Δυναμική παρουσία Κρητικών αγροτών στην Αθήνα.
2467159.jpg
EUROKINISSI
  • Διαμαρτυρίες το 2020 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και συμβασιούχων Πυροσβεστών για τα νέα δεδομένα.
5024114.jpg
EUROKINISSI
  • Συλλαλητήρια το 2021 ενάντια στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με παρεμβάσεις από τα ΜΑΤ και χημικά.
5313377.jpg
EUROKINISSI
Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA