Μενού
Βούτες ρηγματώσεις Λέκκας
Αυτοψία του Ευθύμιου Λέκκα στις Βούτες Ηρακλείου για τις ρηγματώσεις | patris.gr
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κατοίκους του χωριού Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης, δύο μεγάλες ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων που έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και λίγες μέρες και διατρέχουν αυλές δέκα σπιτιών, τον περίβολο ναού και τμήματα δρόμων.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μέχρι στιγμής οι Αρχές δε γνωρίζουν αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, με απτοέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ακόμη τελική εκτίμηση.

Τα σενάρια για τις ρηγματώσεις στις Βούτες

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο εάν οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροή νερού από τις σωληνώσεις ή αν η διαρροή νερού προκάλεσε τις ρηγματώσεις. Το πρώτο σενάριο είναι το πιο πιθανό σύμφωνα με ειδικό που έφτασε στο σημείο το πρωί της Κυριακής με τον δήμαρχο Ηρακλείου. Άλλο σενάριο είναι να έχει σημειωθεί καθίζηση στο βουνό.

Σύμφωνα με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωγμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτόσεως του φορέα.

«Σίγουρα δεν προϋπήρχε, δημιουργήθηκε τα 2-3 τελευταία εικοσιτετράωρα και πρόκειται για καθίζηση υπεδάφους», εκτιμούν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας.

Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, στις Βούτες μετέβη ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης.

Σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης. Μετά την αυτοψία θα αποφασιστεί εάν η περιοχή κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας

Όπως ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΪ, πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξακριβωθεί ακόμη εάν πρόκειται για διαφορική καθίζηση, κατολίσθηση ή περιστροφικό φαινόμενο.

Όλα αυτά είναι «ανοιχτά» τόνισε ο κ. Λέκκας, αλλά είναι πρόωρο να εκτιμηθεί η κατάσταση. Στόχος είναι να αποτυπωθεί το φαινόμενο και να εξακριβωθούν τα αίτια που το προκάλεσαν και αν υπάρχει διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να καθοριστούν και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για τη σταθεροποίηση της περιοχής και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τι δράσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν για την ασφάλεια των κατοίκων.

Από το πρωί της Δεύτερας, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα ξεκινήσει η λεπτομερής παρατήρηση και μελέτη του φαινομένου.

Google News

Ένας αυτοτελής αγροτικός οικισμός με παραδοσιακή ή σύγχρονη συγκέντρωση, τουλάχιστον δέκα κανονικών κατοικιών.

BEST OF LIQUID MEDIA