Tο καλοκαίρι του 2025 ήρθαν στο φως πολλές εικόνες κακοποίησης ζώων σε πανηγύρια της Λέσβου.
Στο νησί κάθε χρόνο είναι προγραμματισμένα δεκάδες πανηγύρια - τα στοιχεία που έχουμε αναφέρουν σίγουρα 34 - στα οποία γίνονται εκδηλώσεις που περιέχουν κακοποίηση ζώων.
Οι τύποι εκδηλώσεων στα πανηγύρια της Λέσβου
Ιπποδρομίες: Κάθε χρόνο διεξάγονται 10 ιπποδρομίες, οι οποίες είναι παράνομες. Σε μια προσπάθεια αποσιώπησης του γεγονότος αναφέρονται ως αγώνες πλαγιοτραχιάς και δίνονται στους νικητές βραβεία και χρηματικά έπαθλα. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για άλογο που τραυματίστηκε βαριά κατά την διεξαγωγή ιπποδρομιών στην Καλλονή της Λέσβου.
Καλλιστεία Ιπποειδών: Όπως είναι λογικό το μυαλό του καθενός όταν ακούει καλλιστεία ιπποειδών πηγαίνει στην επίδειξη της ομορφιάς ή του βαδίσματος ενός αλόγου. Δεν γίνεται όμως μόνο αυτό.
Πολλές φορές ο αναβάτης του αλόγου το αναγκάζει -ενώ είναι όρθιος πάνω στο άλογο- να κάνει επιδείξεις χορού, σε ένα μέρος με φασαρία, ποτά και πολύ κόσμο.
Περιφορά Βοοειδούς: Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο παλιά έθιμα της περιοχής. Γίνεται η περιφορά του βοοειδούς, το οποίο είναι δεμένο σε πολλά σημεία για να μην μπορεί να φέρει αντίσταση. Το βράδυ, όταν θα τελειώσει η περιφορά το ζώο σφάζεται στο χωριό και το αίμα συγκεντρώνεται σε δοχεία. Όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση βουτάνε βαμβάκι στο δοχείο για να πάρουν αίμα από το ζώο στο σπίτι τους.
Χοροεσπερίδες: Στις χοροεσπερίδες πραγματοποιείται συστηματική κακοποίηση ζώων. Τα ιπποειδή αναγκάζονται να βρίσκονται σε ένα χώρο με δυνατή μουσική και να χορεύουν στον ρυθμό της, ενώ πάνω τους χορεύουν οι αναβάτες, πολλές φορές όρθιοι.

Το Reader συνομίλησε με τον Ηλία Ψυρούκη, που έζησε στο νησί αρκετά χρόνια. Από το 2024 που γύρισε πίσω, βλέποντας την κατάσταση που συνέχιζε να υπάρχει κατέγραψε όλα όσα συμβαίνουν. Όπως αναφέρει τα προηγούμενα χρόνια τα είχε ζήσει να γίνονται πολύ χειρότερα.
Το πρόβλημα φυσικά έγκειται στην κακοποίηση ζώων που γίνεται στα πανηγύρια του νησιού. Αρχικά ρώτησα Ηλία για το πανηγύρι με την περιφορά βοοειδούς, το οποίο παλαιότερα το έσφαζαν, όμως τα -λίγα- τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτό.
Διαβάστε ακόμα: Όταν οι φωνές φέρνουν αποτέλεσμα: Πώς στην Αλεξάνδρεια τηρήθηκε τελικά ο νόμος για τα αδέσποτα
«Είναι πολλά τα πανηγύρια με βοοειδή. Αυτό έχει ξεκινήσει από την Αγία Παρασκευή, όπου γίνεται το πανηγύρι του ταύρου. Τα τελευταία χρόνια έχουνε συμμορφωθεί και δεν σφάζουνε πλέον όπως κυκλοφορεί, απλά τα κάνουν περιφορά. Παλαιότερα όντως το έχω ζήσει άπειρες φορές, τα σφάζανε. Υπάρχει μια εξαίρεση, που δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω 100%, στον Μανταμάδο, όπου σφάζουνε τα ζώα, τα οποία τους έχουν πάει σαν τάματα, μέσα στο μοναστήρι» λέει ο Ηλίας Ψυρούκης στο Reader σχετικά με το έθιμο.
Τι έχει αλλάξει
Κατα τη διάρκεια της συζήτησης με τον Ηλία Ψυρούκη τον ρωτάω πού βρισκόμαστε σήμερα και τι έχει αλλάξει. Όπως αναφέρει «έχει στείλει οδηγίες ο Συνήγορος του Πολίτη προς όλους τους αρμόδιους φορείς (αστυνομία, δήμους) για το πως πρέπει να ακολουθούν τον νόμο. Επειδή πήγα και μίλησα με όλη την αστυνομία και όλους τους διευθυντές δεν είχανε ιδέα, παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τη βοήθεια μιας ΜΚΟ είχανε κάνει ενημέρωση». Συνεχίζει λέγοντας ότι «μετά από αυτό παρενέβη και ο Γενικός Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, κ. Χρυσάκης και αυτό που κάνουμε τώρα μαζί του είναι το εξής: εγώ στέλνω ενημέρωση με ένα e-mail τόσο στην αστυνομία, όσο και την εισαγγελία και το Υπουργείο Εσωτερικών. Την ενημέρωση λαμβάνει ο κ. Χρυσάκης και ζητάει με τη σειρά του ενημέρωση και από εκείνους. Δηλαδή δύο μέρες μετά το κάθε πανηγύρι γράφουν τι έγινε. Για παράδειγμα εάν ένα πανηγύρι είναι προγραμματισμένο στις 10 Μαίου, στις 12 θα ζητηθεί ενημέρωση για τις ενέργειες τις αστυνομίας στον χώρο και αν κατέγραψε κάποια παράβαση».
«Τα δύσκολα είναι το καλοκαίρι»
Μέχρι στιγμής στη Λέσβο έχουνε γίνει τρία πανηγύρια αλλά το καλοκαίρι που πλησιάζει θα γίνουν δεκάδες. «Προς το παρόν έχουνε γίνει τρία πανηγύρια, το ένα ακυρώθηκε γιατί δεν είχε άδεια. Σε ένα άλλο πανηγύρι πάλι δεν είχανε πάρει άδεια και πήγανε κάποια ζώα, οπότε ακολουθήθηκε η διαδικασία κανονικά, τους απομάκρυναν, νομίζω ότι κάποιοι περάσανε και από το τμήμα. Στο άλλο πανηγύρι πήγανε με τα άλογα μέχρι τον Μανταμάδο, έγινε μόνο μια πορεία. Τα δύσκολα είναι την 1η Ιουνίου που είναι το πανηγύρι στην Καλλονή, το οποίο είναι από τα πιο σκληρά πανηγύρια. Εκεί γίνονται ιπποδρομίες. Οι περισσότερες δεν έχουν καμία άδεια και κανείς απλά δεν λέει τίποτα, ούτε πηγαίνει η αστυνομία. Πρακτικά η αστυνομία σφυρίζει κλέφτικα και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα. Μέχρι πρόπερσι οι ιπποδρομίες γινόταν σε περιοχή Νatura» υποστηρίζει ο Ηλίας Ψυρούκης.

Στις ιπποδρομίες της Καλλονής παραχωρούνταν άδεια στον σύλλογο που το διοργάνωνε από τον δήμο για τον χώρο. Αναφέρονταν ότι ο διοργανωτής έχει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί. «Τι πιστεύεις ότι θα γίνει στα πανηγύρια του καλοκαιριού;» ρωτάω τον Ηλία, ο οποίος μου λέει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά. Θα πέσει ξύλο φαντάζομαι».
Διαβάστε ακόμα: Ο νόμος για τα ζώα άλλαξε, αλλά ποιος τον εφαρμόζει;
Οι κάτοικοι και οι διοργανωτές των εκδηλώσεων δεν έχει πάρει και τόσο ζεστά την προσπάθεια που κάνει να τηρηθεί ο νόμος για τα ζώα στα πανηγύρια. «Μου έχουν σπάσει δύο φορές το αυτοκίνητο και έχουν ζητήσει να φύγω από το σπίτι που νοικιάζω».
Η εφαρμογή του νόμου
Επίσης, μια σημαντική εξέλιξη που αναφέρει είναι ότι «φέτος υπήρξε εισαγγελική παραγγελία προς τους δήμους για την τήρηση της νομοθεσίας στα πανηγύρια. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό».
Παρόλο που υπάρχουν αρμόδιοι που προσπαθούν να εφαρμόσουν τον νόμο, υπάρχουν και άλλοι που είτε έχουν άγνοια, είτε «κάνουν τα στραβά μάτια». Στο παρακάτω έγγραφο, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγιάσου, έλεγε ότι επιτρέπονται οι επιδείξεις δεξιοτεχνίας με τα άλογα.

Σε άλλο έγγραφο αστυνομικός διευθυντής ενημερώνει, ότι κατά τον έλεγχο σε πανηγύρι δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Ερωτήματα υπάρχουν και για το κατά πόσο κάνει σωστά την δουλειά της η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Όπως μας πληροφορερί ο Ηλίας Ψυρούκης « η Κτηνιατρική Υπηρεσία έβλεπε τα βοοειδή, έβλεπε τους μουσικούς και τον κόσμο στα πανηγύρια, αλλά τα άλογα δεν τα είδε ποτέ».
Ένα από τα κομμάτια του παζλ είναι και συμμετοχή πολιτικών προσώπων στις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια της Λέσβου. «Σχεδόν όλη η πολιτική σκηνή της Λέσβου δίνει το παρόν σε αυτά τα πανηγύρια» μου λέει ο Ηλίας Ψυρούκης και συμπληρώνει ότι «αυτό που λέω εγώ είναι ότι δεν μπορεί ένας που έχει διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης να μην σέβεται τη νομοθεσία και να μοιράζει μετάλλια σε ιπποδρομίες».
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.