Μενού
agalma sarafi
Το άγαλμα του στρατηγού Σαράφη. | (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα Τρίκαλα το σχέδιο της δημοτικής αρχής για το πού θα τοποθετηθεί το άγαλμα του στρατηγού Στέφανου Σαράφη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr πρόθεση του δήμου είναι το άγαλμα να μετακινηθεί σε άλλο σημείο και αρκετοί πολίτες αντιδρούν.

Ανάμεσά τους και τα μέλη του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, αναφέρουν σε επιστολή τους: «Ως απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς θυμάτων και μαζί με τους εναπομείναντες εν ζωή αγωνιστές του απελευθερωτικού –αντιφασιστικού αγώνα τους λέμε ότι πρέπει να σκεφτούν διπλά και τρίδιπλα πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια».

«Η παρουσία του ανδριάντα του στρατηγού Σαράφη στο πιο κομβικό σημείο της κεντρικής πλατείας συμβολίζει τους ιστορικούς δεσμούς της πόλης των Τρικάλων με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης όταν ο ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με πρωτοπόρους τον Σαράφη και τον Άρη πολέμησε τους πάνοπλους Γερμανούς και Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα, ή ακόμα και συνεργάστηκε με τους φασίστες κατακτητές», τονίζεται επίσης.

«Η παρουσία του αγάλματος στο συγκεκριμένο κεντροβαρές σημείο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με τη στήριξη πολιτικών επιλογών της Ε.Ε», υπογραμμίζεται.

Τρίκαλα: «Καταδικαστέα προσπάθεια»

«Όποια προσπάθεια μετακίνησης του ανδριάντα από τη δεσπόζουσα θέση που έχει σήμερα, είναι καταδικαστέα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους τους, όσους διδάσκονται, εμπνέονται και εκφράζουν σεβασμό σ’ εκείνον τον τιτάνιο αγώνα, σ’ όσους ανησυχούν από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στη σημερινή εποχή», σημειώνεται στην επιστολή.

Να σημειωθεί ότι ο Τρικαλινός Στέφανος Σαράφης (1890 - 1957) ήταν Έλληνας αντιμοναρχικός στρατιωτικός, υποστράτηγος, ηγέτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στην Εθνική Αντίσταση και εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία, αρχικά του φιλελεύθερου-βενιζελικού χώρου, και αργότερα της Αριστεράς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA