Μενού
nosokomeio papanikolaou
Το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
  • Α-
  • Α+

Το σοβαρότατο περιστατικό που ήρθε στη δημοσιότητα με την αναισθησιολόγο,  η οποία κατέρρευσε μετά την εφημερία της στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υγειονομικών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή/ανακοίνωση στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, από τον οποίο - μεταξύ άλλων - ζητά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών «σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι γιατροί, οι οδηγίες αυτές «έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη» ενώ ο Σύλλογος ζητά την εφαρμογή τους «στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους».

Αναλυτικά η επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

«Με αφορμή το άκρως ανησυχητικό περιστατικό του εγκεφαλικού επεισοδίου συναδέλφους μας αναισθησιολόγου, κ Δημητροπούλου Ιωάννας, ιατρού ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά τη λήξη πολύωρης και κοπιώδους εφημερίας, θέτουμε υπόψιν σας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών.

Οι Οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23.

Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία με σύντομο και καθορισμένο χρονικό ορίζοντα». 

«Ένας - ένας καταρρέουμε»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της εφημερίας μούδιασε το πρόσωπό της και οι συνάδελφοί της την ξάπλωσαν σε κρεβάτι.

«Καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει και ήρθε η νευρολόγος και διαπιστώσαμε ότι ήταν εγκεφαλικό. Κάναμε θρομβόλυση, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε η 44χρονη.

«Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες. Είμαστε μέσα κι έξω από τα χειρουργεία συνέχεια. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο », σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναισθησιολόγος: «Υπερκόπωση του προσωπικού»

«Μία συνάδελφος κινδύνεψε να χάσει το μάτι της, ενώ μία άλλη τον Δεκέμβριο έπεσε μετά την εφημερία και χτύπησε το χέρι της και είναι ακόμα σε αναρρωτική», είπε η αναισθησιολόγος που μίλησε για υπερκόπωση του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο.

 

«Ένας -ένας καταρρέουμε, κάποια στιγμή θα γίνει λάθος και σε ασθενή», προειδοποίησε η 44χρονη γιατρός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA