Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανακάλυψή του γιατρού Ρόναλντ Ρος για το παράσιτο της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα ενός κουνουπιού, μια μέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου του 1897, και η ανακοίνωσή του, απέδειξε ότι η ελονοσία μεταδίδεται από τα κουνούπια

Διαβάστε επίσης: Τα κουνούπια... προτιμούν συγκεκριμένους ανθρώπους - Τα χαρακτηριστικά που τα ελκύουν

Ο Sir Ronald Ross ήταν Βρετανός γιατρός, που είχε επιδοθεί σε πολλές δραστηριότητες κυρίως συγγραφικές. Ήταν ποιητής, έγραφε μυθιστορήματα, συνέθετε τραγούδια, ήταν ρομαντικός, του άρεσε να παίζει σε θεατρικές παραστάσεις και γοητευόταν από τους μαθηματικούς γρίφους. Ο Ρος έβλεπε τη ζωή στον 19ο αιώνα υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο Ρόναλντ Ρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ινδία, σπόυδασε στην Αγγλία και υπηρέτησε ως γιατρός στην Ινδική Ιατρική Υπηρεσία. 

Ο Ρόναλντ Ρος είχε ένα όνειρο: να γίνει συγγραφέας. Ο πατέρας του Ρόναλντ Ρος είχε το δικό του όνειρο: να δει τον γιό του γιατρό. Κι επειδή τα όνειρα των γονιών είναι πιο δυνατά - πολλές φορές - από των παιδιών, ο Ρος γράφτηκε στο στο St Bartholomew's Hospital Medical College στο Λονδίνο, το 1874, όπου πέρασε τον περισσότερο χρόνο του συνθέτοντας μουσική και γράφοντας ποιήματα και θεατρικά έργα…

Το 1879 πέρασε τις εξετάσεις στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας και εργάστηκε ως χειρουργός πλοίου σε ένα ατμόπλοιο που έπλεε στον Ατλαντικό.

Έπειτα από τετράμηνη εκπαίδευση στην Ιατρική Στρατιωτική Σχολή διορίστηκε χειρουργός στην Ινδική Ιατρική Υπηρεσία. Στην Ινδία, ο Ρος, εργάστηκε ως γιατρός στο Μαδράς, το Μπουλουτσιστάν, τα νησιά Ανταμάν, το Μπάγκαλόρ και το Σεκούντεραμπαντ. Εκεί στο Μπάγκαλορ παρατήρησε πως αν περιορίσεις την πρόσβαση των κουνουπιών στο νερό, μπορείς να τα ελέγξεις. Τα κουνούπια έγιναν το πάθος της μελέτης του. Τον Μάιο του 1895, ο Ρος, παρατήρησε τα πρώτα στάδια του παρασίτου της ελονοσίας μέσα στο στομάχι των κουνουπιών, ωστόσο, ο ενθουσιασμός του διακόπηκε αφού μετατέθηκε στο Μπανγκαλόρ όπου υπήρχε ξέσπασμα χολέρας. Τα κουνούπια όμως τον είχαν στοιχειώσει.

Ένα κουνούπι στον τοίχο είχε τη λύση

Σε μια επίσκεψή του στο Sigur Ghat κοντά στους λόφους του Ooty, παρατήρησε ένα κουνούπι στον τοίχο σε μια περίεργη στάση. Την ίδια χρονιά ενώ εργαζόταν σε περιοχή με έξαρση ελονοσίας, προσβάλλεται από τη νόσο. Τότε είναι που παθιάζεται για την έρευνα. Δυο χρόνια μετά καταφέρνει να παράξει 20 καφέ κουνούπια από συλλεγμένες από τον ίδιο προνύμφες.

Ο Ρος πλήρωσε έναν Ινδό που έπασχε από ελονοσία να εκτεθεί στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Η συνέχεια ήταν να τεμαχίσει τα κουνούπια, στο έντερο των οποίων ανακάλυψε το παράσιτο της ελονοσίας. Η ανακάλυψη του, δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 1897 στο «Indian Medical Gazette» και στο τεύχος Δεκεμβρίου του 1897 της «British Medical Journal». Το ίδιο βράδυ έγραψε ένα ποίημα για τη σημαντική ανακάλυψή του: «Ω Θάνατος, πού είναι το τσίμπημά σου; Η νίκη σου; Τάφος!».

Ο Ρος τα επόμενα χρόνια επιδόθηκε στην έρευνα για την ελονοσία και τη σπλαχνική λεϊσμανίαση (kala azar). Το 1899, ο Ρος παραιτήθηκε από την Ινδική Ιατρική Υπηρεσία και πήγε στην Αγγλία για να ενταχθεί στη σχολή της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ ως λέκτορας. Συνέχισε να εργάζεται για την πρόληψη της ελονοσίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Αφρικής, της ζώνης του καναλιού του Σουέζ, της Ελλάδα, του Μαυρίκιου, της Κύπρος και στις περιοχές που επλήγησαν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Το 1902 απονεμήθηκε στον Ρος το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για την ανακάλυψη του κύκλου ζωής του παρασίτου της ελονοσίας στα πτηνά. Η αντίληψη του Ρος τότε ήταν ότι τα κουνούπια μετέδιδαν το παράσιτο της ελονοσίας στα πτηνά. Ο Ρος ήταν ο πρώτος επιστήμονας, γεννημένος μακριά από την Ευρώπη, που του απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ. Ο Ρος πέθανε το 1932 από κρίση άσθματος. Η ανακάλυψή του παρασίτου της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα των κουνουπιών οδήγησαν το Ρος στο συμπέρασμα ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τα κουνούπια, και έθεσε τα θεμέλια για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA