Μενού
  • Α-
  • Α+

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού. 

Όσοι είχαν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση ελαβαν αργα το βράδυ της Δευτέρας sms, ενώ όσοι δεν είναι θα μπορούν από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης να κλείνουν κανονικά το ραντεβού τους. 

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και το Μεγάλο Σάββατο για 45 - 49 ετών.

Οι ηλικίες 45-49 θα εμβολιάζονται με τα σκευάσματα όλων των εταιρειών.

«Πρεμιέρα» στις 5 Μαΐου για το σκεύασμα της Johnson & Johnson

Tο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου. Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα.

Όπως είπε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου: «Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες» είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η επιτήρηση του εν λόγω εμβολίου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Είπε επίσης, πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, που θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.

Λιγότερες οι εβδομάδες για το AstraZeneca

Όπως έγινε γνωστό, εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, καθώς αυτό τον εξυπηρετεί, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες αντί για 12.

 «Υπάρχει αυτή η ευελιξία μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, αντί για 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση να γίνεται εάν κάποιος το επιθυμεί μετά από τις 8 εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, το οποίο θα εξακολουθεί να είναι προστατευτικό ακόμα και αν ο εμβολιασμός πραγματοποιηθεί μετά από οκτώ εβδομάδες» είπε η κυρία Θεοδωρίδου

Moderna και Pfizer για τις εγκύους

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, εγινε γνωστό από την ενημέρωση, ότι εμβολιασμός με τα εμβόλια MRNA ( Phizer - Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους, όπως προέκυψε από μεγάλη μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση, αλλά, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θέλουμε το 100% της ασφαλείας, και αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται να αργήσουν.

«Αν εμβολιαστεί μία γυναίκα η οποία είναι έγκυος και δεν το γνώριζε, με ένα εμβόλιο ιικού φορέα, δεν σημαίνει ότι σταματάει την κύηση - και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την αναπαραγωγική διαδικασία νέων γυναικών αυτή η επιστημονική αναμονή», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Συμπλήρωσε δε, λέγοντας, πως προς το παρόν «είναι προτιμότερο μία γυναίκα που εγκυμονεί τώρα να εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο MRNA όπου έχουμε 100% ασφάλεια».

Διαφωνεί η Λινού για το Astra Zeneca στους 30αρηδες 

Κατά της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό στους 30άρηδες τάχθηκε η Αθηνά Λινού με δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. «Οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Είναι θέμα και δεν ξέρω γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50», υποστήριξε. Μεταξύ άλλων, η Αθηνά Λινού ανέφερε ότι «η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί» και συμπλήρωσε πως σε αυτή την ηλικία «αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA