Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυνατότητα να κάνουν εμβόλιο mRNA για τον κορονοϊό όσες γυναίκες έχουν επιφυλάξεις για το AstraZeneca, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για την ανησυχία γυναικών, που είναι σε εγκυμοσύνη ή σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, σχετικά με ορισμένα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους συστήνει να κάνουν τα εμβόλια mRNA, όχι γιατί τα άλλα δεν είναι ασφαλή, αλλά γιατί δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για τις γυναίκες που είναι έγκυες να κάνουν τα εμβόλια mRNA. Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο λόγος που δεν συστήνει το AstraZeneca, είναι όχι γιατί δεν είναι ασφαλές αλλά γιατί αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

Θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι γυναίκες που θέλουν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA, όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για τον γενικό πληθυσμό, θα μπορούν να το κάνουν. Ως εκ τούτου, όσες γυναίκες επέλεξαν να μην εμβολιαστούν με AstraZeneca, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού όταν ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είπε ότι εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Τέλος, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να απολαύσουν περισσότερες ελευθερίες στις μετακινήσεις.

Moderna και Pfizer για τις εγκύους

Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση της Δευτέρας (26/4) του υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA ( Phizer - Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους, όπως προέκυψε από μεγάλη μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση, αλλά, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θέλουμε το 100% της ασφαλείας, και αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται να αργήσουν.

«Αν εμβολιαστεί μία γυναίκα η οποία είναι έγκυος και δεν το γνώριζε, με ένα εμβόλιο ιικού φορέα, δεν σημαίνει ότι σταματάει την κύηση - και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την αναπαραγωγική διαδικασία νέων γυναικών αυτή η επιστημονική αναμονή», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου. Συμπλήρωσε δε, λέγοντας, πως προς το παρόν «είναι προτιμότερο μία γυναίκα που εγκυμονεί τώρα να εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο mRNA όπου έχουμε 100% ασφάλεια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA