Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 5 Μαΐου 2010, εν μέσω μαζικού συλλαλητηρίου ενάντια στο πρώτο μνημόνιο, η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η 32χρονη εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης χάνουν τη ζωή τους, όταν το κτήριο της Marfin επί της οδού Σταδίου τυλίγεται στις φλόγες. Μία από τις βόμβες μολότοφ πέφτει στο υποκατάστημα, ενώ ακολουθεί και δεύτερη, με τους περίπου 25 εργαζόμενους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον χώρο να τρέχουν έξω για να σωθούν.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν - πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική - ωστόσο, τρεις απ’ αυτούς δεν τα καταφέρνουν. Εγκλωβίζονται στο φλεγόμενο κτήριο, βγαίνουν στα μπαλκόνια μήπως και σωθούν αλλά δυστυχώς πεθαίνουν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι.

Σύμφωνα με αναλυτές της ΕΛΑΣ, η επίθεση με μολότοφ πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα 23 ατόμων, που ξεκίνησε από την Πατησίων με κουκούλες και γάντια, έφτασε στη Σταδίου, έσπασε στα δύο και 7 άτομα με επικεφαλής έναν ψιλόλιγνο άντρα και μια γυναίκα χτύπησαν το υποκατάστημα της Μarfin και οι υπόλοιποι το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Άνοιξε και πάλι η υπόθεση της Marfin 

Σημειώνεται πως για την επίθεση είχε κατηγορηθεί σε πρώτη φάση ένα άτομο - το οποίο αθωώθηκε, στη συνέχεια, ομόφωνα - ενώ πρόσφατα η υπόθεση άνοιξε ξανά με την αναψηλάφηση νέων στοιχείων και τις αρχές να βρίσκονται πλέον κοντά στον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη 7-8 ατόμων. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, για 3 άνδρες και 1 γυναίκα η ΕΛΑΣ φαίνεται να αναγνωρίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση. 

Να σημειώσουμε ότι η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης Marfin ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο όταν κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δημιουργήθηκε ομάδα αστυνομικών που ανέλαβε κατ’ αποκλειστικότητα να μελετήσει ξανά κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Από την επεξεργασία του ήδη υφιστάμενου ή νέου υλικού φέρεται να προέκυψε σειρά στοιχείων που –κατά πληροφορίες- αφορά δύο ή τρεις υπόπτους.

Υπενθυμίζεται πως στο σημείο έχει τοποθετηθεί, εδώ και ένα χρόνο, τιμητική πλάκα προς τιμήν των θυμάτων τυφλού μίσους, η οποία, μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, είχε βεβηλωθεί από αγνώστους, οι οποίοι αφαίρεσαν τη σφραγίδα με το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA