Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο από το lockdown περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η πανδημία δεν τελείωσε. «Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να προσέχουμε, όσο γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, κάθε μέρα που περνάει έχουμε 100.000 συμπολίτες μας που αρχίζουν να αποκτούν ανοσία», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Προς πλήρη κατάργηση το sms

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κύριος Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως το άνοιγμα του τουρισμού θα ακολουθήσει και διεύρυνση του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω, ενώ τα click away και τα click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός».

Διευκρίνισε, παράλληλα, πως από τις 15 Μαΐου θα σταματήσουμε να στέλνουμε SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο, αλλά και πως «λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει στις 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω, ενώ τα click away και τα click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός».

Ανοίγουν γυμναστήρια και catering 

Mέσα στο Μάιο, παράλληλα, θα ανοίξουν γυμναστήρια, αλλά και catering για δεξιώσεις, αν και «το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα με όρους και κανόνες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τις δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, μάλιστα, διευκρίνισε πως θα είναι σε ροτόντες των 6 όπως και στην εστίαση, «αλλά την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι γιατροί».

Τα γυμναστήρια ανοίγουν στις 17 Μαΐου πρώτα για τους εμβολιασθέντες, και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου και για τους υπόλοιπους. Σημειώνεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε, μιλώντας νωρίτερα την ΕΡΤ, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα γυμναστήρια, η οποία θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Μαζί με τον τουρισμό και η διεύρυνση του ωραρίου

Για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ο υπουργός διευκρίνισε, τέλος, ότι από τα μέσα Μαΐου - με το άνοιγμα του τουρισμού - αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00, ενώ με το άνοιγμα του τουρισμού, αίρεται και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Άρση lockdown: Το χρονοδιάγραμμα προς την κανονικότητα

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, οι νέες δραστηριότητες θα ανοίγουν ως εξής: 

  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα οι μαθητές των λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν self test.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: «Ανοίγει» ο τουρισμός με τους τουρίστες να πρέπει να έχουν πριν από την άφιξή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού και PCR τεστ, ενώ κατά την αναχώρηση rapid test.
  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, σε πρώτη φάση για τους εμβολιασμένους.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA