Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κατά ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

«Δειλός και άτολμος» ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ

Με το πέρας της κατ' άρθρων συζήτησης του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση - που χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «δειλό και άτολμο» - πως «δειλό και άτολμο είναι ένα σχέδιο νόμου ή ένας νόμος, ο οποίος, στο τέλος δεν θα φέρει αποτελέσματα όπως ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018».

Τόνισε, παράλληλα, πως το παρόν σχέδιο νόμου κινείται με το σωστό βηματισμό και το αποτέλεσμα θα φανεί πολύ γρήγορα. Ζήτησε να μην συγχέονται η άδεια εγκατάστασης με την άδεια λειτουργίας, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί να μην υπάρχει ένας χρονικός προσδιορισμός στις άδειες κατασκευής. 

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κύριοι στόχοι του σχεδίου νόμου, με το οποίο τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η άρση ασαφειών που έχουν εντοπιστεί στον υφιστάμενο νόμο και η διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στα πρότυπα της εξαγωγής που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα, που παράγονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επιδιώκεται η διασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης υπό συνθήκες ύψιστης ασφάλειας με την έγκριση του ΕΟΦ.

Νέα έγκριση για οποιαδήποτε μεταβολή

Προβλέπεται απαίτηση νέας έγκρισης εγκατάστασης και τροποποίηση της έγκρισης λειτουργίας σε οποιαδήποτε μεταβολή της δραστηριότητας, ενώ απαγορεύεται εφεξής η  εγκατάσταση της δραστηριότητας καλλιέργειας και παραγωγής σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει παράλληλα ειδικότερους όρους για την έκδοση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού αποκλειστικά για εξαγωγή.

Σε 2 στάδια αντί για ένα η έγκριση

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ορίζονται ρητά οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την εξαγωγή και κυρώσεις όπως η φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για τους παραβάτες των όρων της διαδικασίας εισαγωγής και εξαγωγής. Εγκρίνεται πλέον σε δύο στάδια αντί για ένα το σύνολο των δραστηριοτήτων των μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής.

Ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΟΦ

Θεσπίζεται επίσης καταβολή παράβολου υπέρ του δημοσίου και στις περιπτώσεις τροποποίησης των εγκρίσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων, καθώς και ανταποδοτικό τέλος υπέρ του ΕΟΦ ύψους 2.500 ευρώ συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα για τη χορήγηση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή. Με δυνατότητα το ποσό να αναπροσαρμόζεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.