Μενού
  • Α-
  • Α+

Από αύριο Δευτέρα 17 Μαϊού ανοίγουν και πάλι οι νηπιακοί και βρεφικοί σταθμοί με χιλιάδες βρέφη και νήπια επιστρέφουν χωρίς να είναι αναγκαίο να κάνουν self test ή να φορούν μάσκες αλλά με αυστηροποιημένο πρωτόκολλο. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δύο φορές την εβδομάδα οι βρεφονηπιαγωγοί θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test και θα φορούν μάσκα στους χώρους εργασίας τους.

Διαβάστε επίσης: Self test: Αυτά είναι τα κέρδη από τη χρήση τους - Τα νούμερα που το επιβεβαιώνουν

Για το θέμα αυτό μίλησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στο Open και ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν αλλά με πιο αυστηρό πλέον το πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς την προηγούμενη φορά τα μέτρα ήταν προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά. Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως «Το συζητήσαμε αρκετά με τους λοιμωξιολόγους. Τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητη ηλικία για να κάνουν τα ίδια self test και να φορούν μάσκες».

Σχολεία: Με ένα self test από Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί

Με ένα self test την εβδομάδα θα πηγαίνουν στο σχολείο από αύριο Δευτέρα  μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης ανάλογα με τις αποφάσεις των τμημάτων και των σχολών, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Συγκεκριμένα μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο θα υποβάλλονται σε self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου.

Τι προβλέπεται ανάλογα με το αποτέλεσμα του self test

Υπενθυμίζεται πως αν το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self test είναι θετικό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται πως τα self test διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA