Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβικα

Στη διαδικασία του self testing οφείλεται η ραγδαία αύξηση του αριθμού των σχολικών μονάδων και των τμημάτων που κλείνουν, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη» τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Υπολογίζεται πως πάνω από 550 τμήματα και σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα παραμένουν κλειστά, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο Παιδείας, τα 64 (0,4524%) βρίσκονται σε πλήρη αναστολή μετά την ανίχνευση κρουσμάτων

Διαβάστε ακόμη: Μπέρδεμα με την εισήγηση της επιτροπής για τα self test στα σχολεία - Τι είπαν Μακρή και Εξαδάκτυλος

Παρότι η αύξηση των σχολικών μονάδων και τμημάτων που κλείνουν είναι ραγδαία, (στις 10/5 που άνοιξαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ήταν λιγότερα από 10 τα σχολεία με αναστολή τμημάτων), οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει ενδοσχολική διασπορά, αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία του self testing.

«Είναι αναμενόμενο το να έχουν κλείσει σχολεία, δεδομένου του self testing. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ενδοσχολική διασπορά. Μάλιστα, όσο περισσότερο δουλεύουν τα self tests, όσο περισσότεροι τα κάνουν και δηλώνουν τα θετικά, τόσο περισσότερα σχολεία θα κλείνουν. Αυτό σημαίνει ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί διαγιγνώσκονται έγκαιρα, δηλώνονται και λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων», αναφέρει στο insider.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό έχουν αποτραπεί πολλές αλυσίδες μετάδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του self testing είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών, η απομόνωσή τους και η αποτροπή της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, με δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) άνω του 1 κατά την περίοδο της πρώτης εφαρμογής του μέτρου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων, μόνο ένα δείγμα 200 ασυμπτωματικών θετικών στον κορονοϊό μαθητών, θα μπορούσε να είχε δώσει 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες.

Ένα self test την εβδομάδα

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό για τη μείωση των εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από δύο σε ένα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα (17/5), εκφράζουν οι επιστήμονες. Δημοσίως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η Επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί να γίνονται δυο self test την εβδομάδα και όχι ένα. «Η δική μας απόφαση ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα. Αρχικά μάλιστα λέγαμε για ένα self test και ένα rapid», ανέφερε, τονίζοντας ότι «όσο περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο καλύτερα».

Πότε κλείνουν τμήματα ή σχολεία

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας τμημάτων μιας σχολικής μονάδας ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας λαμβάνεται μετά από την ενημέρωση του διευθυντή του σχολείου όπου εντοπίστηκε το κρούσμα ή τα κρούσματα:

  • από τον Διευθυντή της οικείας Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
  • από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας

Για τη σχετική απόφαση λαμβάνονται υπόψη: το πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων του ΕΟΔΥ, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση των παραπάνω φορέων, ώστε να ληφθεί η απόφαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA