Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξονυχιστικές είναι οι έρευνες που κάνουν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για να διαπιστώσουν ποιοι ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του ακτιβιστή δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Λευκορωσία μετά την «αεροπειρατεία» σε σκάφος της Ryanair με εντολή του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους τη λίστα με τα τρία ονόματα που ξεκίνησαν από την Αθήνα, τελικά δεν προσγειώθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά στο Μινσκ της Λευκορωσίας κατά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair.

Διαβάστε ακόμη: Τι δείχνουν οι έρευνες για το κατασκοπευτικό θρίλερ με την αεροπειρατεία

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ελληνας που αποβιβάστηκε στο Μινσκ δεν είχε διπλό ρόλο. Αποβιβάστηκε στο Μινσκ, καθώς – όπως υποστηρίζει -  θα μετέβαινε από το Βίλνιους εκεί, προκειμένου να επισκεφθεί τη γυναίκα του. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν, επίσης, στα χέρια τους τη λίστα των επιβατών, που αν και είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν με την ίδια πτήση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τελικά δεν το έκαναν. Σε αυτή τη δεύτερη λίστα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε άτομα που είχαν δηλώσει στοιχεία από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. 

Ερευνες της ΕΥΠ σε 10 άτομα

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που βρίσκεται υπό διερεύνηση από την ΕΥΠ δεν ξεπερνά τους 10 ενώ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς ξεκίνησε έρευνα στην Αθήνα για «ίχνη» που άφησαν πίσω τους οι Λευκορώσοι πράκτορες. Το βάρος πέφτει σε ξενοδοχεία αλλά και διαμερίσματα Airbnb, τα οποία μισθώθηκαν λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όταν και έγινε αντιληπτή από τις ελληνικές Αρχές η παρουσία του στο πλευρό της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης του Λουκασένκο στη Λευκορωσία.  Αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι πράκτορες χρησιμοποίησαν πλαστά στοιχεία ταυτότητας, η ΕΥΠ κάνει εξονυχιστικές έρευνες σχετικά με τα μέρη όπου κινήθηκαν κι αν είχαν κάποιον σύνδεσμο στην Ελλάδα.

Η KGB και ο Ιβάν Τερτέλ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν κρατήσει το... ιστορικό αρκτικόλεξο KGB, που παραπέμπει ευθέως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αν και το 1991 αλλάζοντας μόνο το Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία που το ακολουθούσε. Τον Οκτώβριο του ίδιους έτους, αποφασίστηκε η υπαγωγή της KGB στο Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο ενώ τον Ιανουάριο του 1992 απέκτησε νέο κανονισμό λειτουργίας. 

Αυτή την περίοδο (σ.σ. από τον Σεπτέμβριο του 2020) επικεφαλής είναι ο 55χρονος Ιβάν Τερτέλ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης ενώ εντάχθηκε στους κόλπους της KGB το 2008 και η ανέλιξη του ήταν τάχιστη. Μάλιστα, από το 2011 βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της ενεργού συμμετοχής του στις... αμφιλεγόμενες δράσεις του προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ιδίως απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA