Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει, μετά τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, για την αστυνόμευση στη Βορειοανατολική Αττική και συγκεκριμένα για το εάν επαρκεί το προσωπικό των Τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη: Γλυκά Νερά: Είμαστε κοντά στην εξιχνίαση της δολοφονίας λέει ο Καλλιακμάνης

Το Reader.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής, Κώστα Τσουμάνη, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στα συνολικά 22 αστυνομικά τμήματα της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας. Η αλήθεια των αριθμών, όπως μας την παρέθεσε ο συνδικαλιστής - αστυνομικός, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή σε μία περιοχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αχανής.

«Αν και είμαστε μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση Αστυνομικές Διευθύνσεις, η πραγματική δύναμη που υπηρετεί είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 50%. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι οργανικές θέσεις είναι για περίπου 1.500 αστυνομικούς, με "παρόντες" περίπου 1.200. Στην πράξη την αστυνόμευση στη Βορειοανατολική Αττική καλούνται να φέρουν εις πέρας περίπου 650 συνάδελφοι», εξηγεί στο reader.gr ο κ. Τσουμάνης. Στο ερώτημα τι γίνεται με το υπόλοιπο προσωπικό, απαντά ότι «περίπου 350 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες, όπως πολιτικά πρόσωπα και εισαγγελείς, ενώ καθημερινά πάνω από 200 απασχολούνται σε φυλάξεις "στόχων" όπως υπουργεία, πρεσβείες, κτίρια οικονομικού ενδιαφέροντος κ.ά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι λιγότερες περιπολίες στις γειτονιές, άρα και λιγότερη πρόληψη της εγκληματικότητας».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής, «έχουμε επίσης κι ένα σημαντικό κομμάτι του προσωπικού που απασχολείται ώστε τα αστυνομικά τμήματα να λειτουργούν –ως οφείλουν- 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό περιλαμβάνει βάρδια σκοπού –η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη-, αξιωματικού υπηρεσίας, γραμματέα κ.ά., ενώ δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι εν έτει 2021 η ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται ακόμη με πάρεργα όπως οι επιδόσεις εγγράφων».

«Επιτυχίες με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση»

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν αυτή η μειωμένη αστυνομική δύναμη μπορεί να παράξει έργο, ο Κώστας Τσουμάνης απαντά: «όπως προανέφερα το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την πρόληψη και παρ’ όλο τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που δείχνουν οι συνάδελφοι είναι αδύνατον με την υπάρχουσα δύναμη να καλυφθεί η αστυνόμευση των περιοχών, όταν δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βασικές υπηρεσίες, όπως η σκοπιά.

Τα Τμήματα Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι έχουν δεκάδες "στόχους" στην αρμοδιότητα τους (σ.σ. περίπου το 25% της παρούσας δύναμης), με επαγγελματισμό –και τις περισσότερες φορές με υπερεργασία- ασχολούνται με εξιχνιάσεις σημαντικών υποθέσεων. Κατά γενική ομολογία έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, συλλαμβάνοντας και στέλνοντας στη Δικαιοσύνη πλήθος εγκληματικών οργανώσεων και μεμονωμένων κακοποιών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA