Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού  συνεχίζονται και σταδιακά τα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται. Η κοινωνία επανέρχεται σε μια κανονικότητα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει ρολά και πολλοί εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει πίσω στις θέσεις τους. Η πανδημία όμως δεν έχει κοπάσει και σε μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να δημιουργηθούν νέες συρροές κρουσμάτων. Πιο ευάλωτοι σε μια πιθανή μόλυνση είναι οι εργαζόμενοι σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, λόγω της φύσεως της εργασίας τους. Για το λόγο αυτό τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων προκειμένου να θωρακιστούν κατά του κορονοϊού

Διαβάστε ακόμη: AstraZeneca - Αποφάσεις επιτροπής: Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου

Σύμφωνα με μια τελευταία βρετανική επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης με επικεφαλής την Ελληνίδα καθηγήτρια Ευαγγελία Πέτρου βρέθηκε ότι κάποια επαγγέλματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι αναλογικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν είχαν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Ακόμα αυξημένος κατά δυόμισι φορές ήταν ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες και κατά δύο φορές στις μεταφορές. Όπως σημειώνουν επιστήμονες αυτά δεν είναι τα μόνα επαγγέλματα καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επαφών κάποιου τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να συναναστραφούν με κάποιον που νοσεί.

Σε περίπτωση μόλυνσης του ο εργαζόμενος εν δυνάμει μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλους ανθρώπους και θα δημιουργήσει νέες συρροές κρουσμάτων. Πάνω σε αυτό το γεγονός βασίζεται και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους εμβολιασμούς εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα. Με έναν πιθανό εμβολιασμό τους οι εργαζόμενοι θα θωρακιστούν κατά του κορονοϊού πρώτα οι ίδιοι και στη συνέχεια θα διαφυλάξουν την υγεία των καταναλωτών. 

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο  

Μιλώντας στο Reader.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα επαγγέλματα που «κινδυνεύουν» περισσότερο από τον κορονοϊό λόγω της φύσης της εργασίας τους. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος «για τους εργαζομένους που έχουν μεγάλο αριθμό επαφών, δηλαδή που έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους καθημερινά μέσω του επαγγέλματός τους». Αυτοί σύμφωνα με τον καθηγητή είναι οι εργαζόμενοι των παρακάτω κλάδων:

  • Επαγγελματίες της Υγείας
  • Εργαζόμενοι στην Εστίαση
  • Εργαζόμενοι σε προσφορά υπηρεσιών
  • Επαγγελματίες οδηγοί
  • Εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Τουρισμός
  • Επαγγελματίες αθλητές κ.α.

Ο κ. Παρασκευής την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως ο εμβολιασμός αυτών των κατηγοριών είναι μια σημαντική παράμετρος ώστε να περιοριστεί η διασπορά καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να μεταδώσουν. Το γεγονός αυτό μπορεί να φέρει νέες συρροές κρουσμάτων. «Παρ' όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν και άλλες εστίες μεγάλης μετάδοσης. Αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά και τους συμμετέχοντες σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις που υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός» είπε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Τι είπε για τέταρτο κύμα και μεταλλάξεις 

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας από τον χειμώνα λέγοντας ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο καλύτερα. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει το εάν θα υπάρξουν νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, τα οποία ενδεχομένως να μειώσουν ελαφρά την απόδοση των εμβολίων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA