Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη νέα σύσταση για παύση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (14/6) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία και τη στρατηγική της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. «Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

«Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Τι θα κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός στον κόσμο που έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του Astrazeneca, κάτι που αποτυπώνεται και στο ποσοστό ακυρώσεων καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, 1,89% είναι το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca, τετραπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με τα 0,5% και 0,45% Pfizer και Moderna αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό και προς αποφυγή του περαιτέρω κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών προ το σημαντικό όπλο των εμβολίων που θα έθετε σε κίνδυνο την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, ανοίγεται «παράθυρο» για όποιον από τους 470.000 πολίτες επιθυμεί να επιλέξει κάποιο άλλο σκεύασμα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, για όσους εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση εμβολίου, όπως θρομβώσεις, είτε πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Σε ποιους θα αλλάξουν τα ραντεβού

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Τι ισχύει με τη 2η δόση με AstraZeneca - Οι εξαιρέσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο με AstraZeneca μπορεί να γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Βρετανία, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις).

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19.

Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μικτό σχήμα, όλα τα εμβόλια –ανεξαρτήτως τεχνολογίας– έχουν ως στόχο την «πρωτεΐνη της ακίδας» του ιού και μικτά σχήματα έχουν δειχθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση άλλων εμβολίων.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός με το μικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κλπ.). Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το μικτό σχήμα μετά από πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 18 – 24 ετών

Διαθέσιμα γίνονται όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους νέους 18-24 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβολιαστικά σκευάσματα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει ήδη 93.000 πολίτες.

Τέλος Ιουνίου ξεκινά ο εμβολιασμός κατ' οίκον με Johnson & Johnson

Τέλος Ιουνίου ξεκινάει ο εμβολιασμός κατ' οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσησή τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.

Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση. Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων, οι οποίοι νόσησαν με κορονοϊό.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA