Μενού
  • Α-
  • Α+

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την 24ωρη αυριανή απεργία, για τη διασφάλιση των Πανελληνίων Εξετάσεων. Η κυρία Κεραμέως ζητά να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων. 

Διαβάστε ακόμη: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι συμμετέχουν, έντονη αντίδραση της κυβέρνησης

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους. «Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. 

«Ενδεικτικά, εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο. Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

«Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. 

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνει αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Η ΑΔΕΔΥ κατεβαίνει σε 24ωρη απεργία, διοργανώνοντας παράλληλα συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις-αποφάσεις Ομοσπονδιών και Νομαρχιακών Τμημάτων, μετατρέπει τη Στάση Εργασίας της 16ης Ιουνίου σε 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη.

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 Ιουνίου 2021, ώρα 11:00πμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην Απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας».

ΓΣΕΕ: Στάση εργασίας

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 17:00, και διοργανώνει Συλλαλητήριο στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. «Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους», σημειώνει.

ΜΜΜ: Στα αμαξοστάσια οι συρμοί μετρό, πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις καθώς επίσης και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα, διαδηλώνοντας ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ, την αποδυνάμωση της απεργίας, την κατάργηση των ΣΣΕ και την επίθεση στα συνδικάτα.

Αναφορικά με τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με δύο στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας. Ετσι, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ την ημέρα των κινητοποιήσεων.

Κλείνουν τα λιμάνια οι ναυτεργάτες

Nέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, εξήγγειλαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S,Π/Κ & Ο/Γ Μικρών Αποστάσεων ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων.

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Κυβέρνηση - κεφάλαιο επιχειρούν ένα στρατηγικό χτύπημα συντριβής των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την κατάργηση των νόμων 4150/2013,4714/2020, 2687/1953, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων και επιμήκυνση του χρόνου ανεργίας.

Η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση στις 5:30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι ακτοπλόοι

Οι ακτοπλόοι πάντως κατέθεσαν δικαστική προσφυγή στο Πρωτοδικείο Πειραιά εναντίον της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών. Η δικαστική προσφυγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί σήμερα το πρωί και η απόφασή της αναμένεται αργά το απόγευμα.

«Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την ωμή και προκλητική παρέμβαση των εφοπλιστών να προσφύγουν με νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχουν κηρύξει το σύνολο των ναυτεργατικών σωματείων για την Τετάρτη 16 Ιούνη», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα 13 ναυτεργατικά σωματεία και καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους και συνδικάτα, να συμμετέχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8:30 στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Απεργεί και η ΔΟΕ

«Η ΔΟΕ συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιουνίου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Aπεργιακή συγκέντρωση στις 12μμ στο Σύνταγμα την ίδια ημέρα» αναφέρει το κάλεσμα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA