Μενού
  • Α-
  • Α+

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού προχώρησε στη σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, εξήγησε μιλώντας στο Reader.gr ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Χρούσος. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς που έγινε τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε σύσταση να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών. Αυτό αποτέλεσε μεγάλη αλλαγή στα όσα ξέραμε σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο καθώς για ένα μεγάλο διάστημα ήταν η μόνη επιλογή για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30 έως 39.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Ολα όσα ισχύουν για το AstraZeneca - Τι θα κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η επιτροπή πήρε αυτή την απόφαση, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα - λόγω και του εμβολιασμού - βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων». Παρόλα αυτά, όμως, το συγκεκριμένο γεγονός σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι η Επιτροπή καθυστέρησε σημαντικά και πως ο εμβολιασμός των μικρότερων ηλικιών με το εμβόλιο της AstraZeneca θα έπρεπε να είχε σταματήσει.

Αυξήθηκε ο αριθμός όλων των εμβολίων και μειώθηκαν τα κρούσματα 

Ο κ. Χρούσος στην αρχή ανέφερε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού λέει πάντα την αλήθεια, έχουμε μιλήσει για τις επιπλοκές οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αυτό που έγινε είναι ότι άλλαξαν οι επιδημιολογικές συνθήκες της χώρας, μειώθηκαν τα κρούσματα και υπάρχει αφθονία και των τεσσάρων εμβολίων, δηλαδή υπάρχει η επιλογή». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει δημιουργηθεί αυτή η φοβία στις νεότερες ηλικίες με το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο που δημιουργούν όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό και ειδικότερα με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο εμφανίζεται περίπου στους δέκα εμβολιασμούς στο 1 εκατομμύριο». 

Εξήγησε ακόμα ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για να ελαττωθεί ο φόβος στην κοινωνία και υπήρχαν τα περιθώρια λόγω της πτώσης των κρουσμάτων. «Έχουν προβληθεί αυτά τα ελάχιστα περιστατικά που εμφανίστηκαν και ο κόσμος έχει φοβηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορέσουν όλοι να πάνε να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

Τι είπε για όσους είχαν νοσήσει και δεν είχαν ανιχνευθεί από τεστ κορονοϊου

Ο κ. Χρούσος αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού όσων είχαν νοσήσει, ήταν ασυμπτωματικοί και δεν το είχαν καταλάβει λέγοντας πως «όσοι είχαν νοσήσει και δεν είχαν κάνει τεστ ανίχνευσης τότε μάλλον θα τους ζητηθεί να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου», εξηγώντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. «Αντιθέτως θα έχουν όφελος, καθώς θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό τους», σημείωσε ο καθηγητής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA