Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγουν από σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24, όπως είχε ανακοινώσει στην ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους νέους 18-24 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβολιαστικά σκευάσματα (Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson).

Διαβάστε ακόμη: AstraZeneca: Πώς γίνεται η αλλαγή στη δεύτερη δόση - Ποιοι θα λάβουν μήνυμα για το εμβόλιο

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προέβλεπε εμβολιασμό μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca. Από την περασμένη Πέμπτη έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 25-30 ετών με όλα τα σκευάσματα και ήδη έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ενημέρωση της Δευτέρας ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε εκτιμήσει ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ανέφερε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.

Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση. Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορονοϊό.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα δίνεται κανονικά πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες. Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

AstraZeneca: Πώς γίνεται η αλλαγή στη δεύτερη δόση - Ποιοι θα λάβουν μήνυμα για το εμβόλιο

Ολα αυτά την ώρα, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα τα επίπεδα διασποράς του κορονοϊού είναι προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για να μειωθούν περαιτέρω, και συνίσταται τα άτομα 60 ετών και άνω να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όσοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο.

Από την άλλη, όσοι πολίτες από 30 έως 59 ετών θέλουν να κάνουν το εμβόλιο (πρώτη δόση) με AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, μπορούν να το επιλέξουν.

Ποιοι εξαιρούνται από τη σύσταση

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA