ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/06/2021 10:04

Γραμμή 4 Μετρό: Η προέκταση του έργου που θα αλλάξει την Αθήνα

Tην επόμενη 8ετία ολοκληρώνεται η προέκταση του μετρό - Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί η νέα γραμμή, ο σχεδιασμός για τα εργοτάξια

Γραμμή 4 Μετρό: Η προέκταση του έργου που θα αλλάξει την Αθήνα
Το μετρό της Αθήνας (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Την εκκίνηση ενός μαραθωνίου οκτώ ετών σηματοδοτεί η υπογραφή της Τρίτης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό, ενός έργου που, αφού υλοποιηθεί, θα εξυπηρετεί 300.000 επιπλέον κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τελειώνει άμεσα η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους - 23 Ιουνίου οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων

Η νέα γραμμή θα έχει 15 νέους σταθμούς και θα εκτείνεται από το άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, εξυπηρετώντας πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττική και του κέντρου της Αθήνας – κατά κύριο λόγο από τους σταθμούς στα Εξάρχεια, Ακαδημία και Κολωνάκι.

«Παράλληλα, θα δώσει πρόσβαση στο μετρό σε εμβληματικές περιοχές όπως η Πανεπιστημιούπολη αλλά και το ίδιο το κέντρο της Αθήνας. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναλώσουμε ιδιαίτερη ενέργεια, για να πείσουμε τους πολίτες για την εξαιρετική σημασία αυτού του έργου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σταθμοί της Γραμμής 4 του Μετρό

Η Γραμμή 4 του Μετρό θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 13 χλμ από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή, εντός των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.

Θα συνδέεται δε με τις υφιστάμενες Γραμμές του Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο / Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), θα αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού και ιδίως ο σταθμός του Συντάγματος.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα περιλαμβάνει 15 σταθμούς και συγκεκριμένα:

Ο 1ος σταθμός, «Άλσος Βεΐκου», χωροθετείται επί της λεωφόρου Βεΐκου - Ομορφοκκλησιάς πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων.

Ο 2ος σταθμός, «Γαλάτσι», χωροθετείται στην διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου.

Ο 3ος σταθμός, «Ελικώνος», χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.

Ο 4ος σταθμός, «Κυψέλη», χωροθετείται στην πλατεία Κυψέλης.

Ο 5ος σταθμός, «Δικαστήρια», χωροθετείται σε ελεύθερο χώρο στα δυτικά του συγκροτήματος των κτιρίων των δικαστηρίων.

Ο 6ος σταθμός, «Αλεξάνδρας», χωροθετείται σε ελεύθερο χώρο στην διασταύρωση Λεωφ. Αλεξάνδρας και οδού Μουστοξύδη.

Ο 7ος σταθμός, «Εξάρχεια», χωροθετείται στην πλατεία Εξαρχείων.

Ο 8ος σταθμός, «Ακαδημία», είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2. Χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Η γραμμή συνεχίζει με τον 9ο σταθμό, «Κολωνάκι», στην ομώνυμη πλατεία.

Ο 10ος σταθμός, «Ευαγγελισμός», χωρoθετείται πλησίον του υφιστάμενου σταθμού και εντός του παρακείμενου πάρκου, με άμεση σύνδεση για τους επιβάτες των γραμμών 3 & 4.

O 11ος σταθμός, «Καισαριανή», χωρoθετείται στην περιοχή διασταύρωσης των οδ. Υμηττού και λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως.

O 12ος σταθμός, «Πανεπιστημιούπολη», χωροθετείται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.

O 13ος σταθμός, «Ιλίσια», χωρoθετείται στην περιοχή της πλατείας Κύπρου και της πλατείας Αόρνου στα Άνω Ιλίσια.

O 14ος σταθμός, «Ζωγράφου», χωροθετείται στην περιοχή της πλατείας Γαρδένιας στη συνοικία Ζωγράφου. Ο 15ος σταθμός, «Γουδή», χωρoθετείται στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου.

Δείτε το βίντεο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προβλήθηκε στην εκδήλωση με τα 15 σημεία της Αθήνας όπου θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί του Μετρό της Γραμμής 4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΡΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ