Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυσκολίες στην καθημερινότητα και όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς τα νέα μέτρα με τα προνόμια των εμβολιασμένων μπαίνουν σε εφαρμογή. Πολλά είναι τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες αλλά και τις μετακινήσεις, για τους ανεμβολίαστους ή όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. 

Διαβάστε επίσης: Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από Δευτέρα

Ποιες είναι όμως οι ηλιακές ομάδες που θα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ζητήματα; Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) οι νέοι 18 έως 24 ετών έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά, και είναι απόλυτα λογικό καθώς μπήκαν... τελευταίοι στην κούρσα των εμβολιασμών.

Ουσιαστικά λοιπόν, οι πιο ενεργοί πολίτες της χώρας μας που έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε δραστηριότητες και ταξίδια θα πρέπει να εξασφαλίζουν με δική τους δαπάνη αρνητικό μοριακό ή rapid test, για να παραβρεθούν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και κάποια εστιατόρια, αλλά και να μετακινηθούν προς τα νησιά.

Οι 18 έως 24 ετών έχουν προλάβει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ το 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

Επόμενη ηλικιακή ομάδα με λιγότερους εμβολιασμούς είναι οι 25-49 ετών. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 25-49 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 22,4%).

Σε ό,τι αφορά στην ηλιακή ομάδα 50 και 59 ετών, εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3% δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

Oι αλλαγές στις μετακινήσεις προς τα νησιά

Aπό τη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και τεστ κορονοϊού μοριακό ή rapid.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, από τη Δευτέρα (5/7), η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα. 

Τα νέα δεδομένα σε εστίαση, γήπεδα, διασκέδαση και κινηματογράφους

Παράλληλα σε αμιγείς και μικτούς χώρους θα χωριστούν από τις 15 Ιουλίου μία σειρά από δραστηριότητες ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν αποκλειστικά πολίτες που είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είτε έχουν αναπτύξει ανοσία.

Συγκεκριμένοι κλειστοί και ανοικτοί χώροι, από τις 15 Ιουλίου θα λειτουργούν ως αμιγείς ή μικτοί. Θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και παράλληλα θα φέρουν ειδική σήμανση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμιγείς θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Από την άλλη πλευρά στους μικτούς χώρους θα  έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός σε εστίαση, κινηματογράφους και θέατρα

Τα καταστήματα της εστίασης, τα εστιατόρια και τα καφέ, αλλά και οι κινηματογράφοι με τα θέατρα που θα θέλουν να λειτουργήσουν σε κλειστούς χώρους, θα χωρίζονται πλέον σε αμιγείς χώρους που θα μπορούν να επισκέπτονται αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού και όσοι έχουν αναπτύξει ανοσία, αλλά και σε μικτούς.

Όσα δηλωθούν ως αμιγείς χώροι, θα μπορούν να λειτουργούν με  με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητας τους και χωρίς χρήση μάσκας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους χώρους που θα δηλωθούν ως μικτοί, αυτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητας τους. Αντίστοιχα, στους συγκεκριμένους χώρους θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους. Ειδικότερα, στα θέατρα και τους κινηματογράφους θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Μουσικά κέντρα και κλαμπ χωρίς μάσκα

Οι ιδιοκτήτες και των μουσικών κέντρων και των κλαμπ θα πρέπει να δηλώσουν τη μορφή του καταστήματός τους που θα απευθύνεται είτε σε πλήρως εμβολιασμένος είτε σε μικτό κοινό.

Όσοι αποφασίσουν να χαρακτηρίσουν τα μαγαζιά τους ως αμιγείς χώρους, τότε θα μπορούν να λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη στο 60% επί της συνολικής τους χωρητικότητας. Παράλληλα οι πελάτες θα μπορούν να εισέρχονται και να παραμένουν εκεί χωρίς τη χρήση μάσκας.

Για τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως μικτοί χώροι, η μέγιστη κάλυψη της πληρότητα πέφτει στο 25% ενώ όλοι όσοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων και όσων έχουν αποκτήσει ανοσία, τότε θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test των τελευταίων 48 ωρών. 

Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν αγώνες τόσο στα ανοικτά όσο και στα κλειστά γήπεδα θα έχουν από τις 15 Ιουλίου οι εμβολιασμένοι πολίτες. Τα γήπεδα αποτελούν μία από τις τέσσερις κατηγορίες χώρων συναθροίσεων που πλέον θα μπορεί να βρίσκεται κοινό.

Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη στο 85% της συνολικής τους χωρητικότητας. Σε αυτά θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανήλικους, θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Ετσι θα λειτουργούν οι συναυλιακοί χώροι

Οι εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συναυλίες και θεάματα στους υπαίθριους χώρους δίχως τη χρήση μάσκας στους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως αμιγείς.

Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάστηκε για τα προνόμια των εμβολιασμένων στους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως αμιγείς, μετά από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν να φιλοξενούν επισκέπτες ως και στο 85% της πληρότητάς τους.

Αντίθετα στους χώρους που θα χαρακτηριστούν μικτοί θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας 
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA