Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγει την επόμενη η εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 έως 17 ετών αφού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το πράσινο φως αλλά μόνο με γονική συναίνεση.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου, έπειτα από την εξέταση των δεδομένων που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι προς όφελος να εμβλολιασθούν και στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούν να κλείνουν οι γονείς τα εμβόλια των παιδιών τους θα ανακοινωθεί σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστολέους στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας, 12 Ιουλίου. 

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας - και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Οι παρενέργειες

Σύμφωνα με την κ.Θεοδωρίδου και στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια καθώς γι αυτό υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα. Η πρώτη χώρα που εφήρμοσε τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων είναι ο Καναδάς, ενώ όπως είπε στη συνέχεια δόθηκε έγκριση και από άλλους φορείς όπως από τον Αμερικανικό FDA και τον Ευρωπαϊκό ΕΜΑ.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταγραφούν παρενέργειες.

Ειδικότερα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταγραφεί ήπια περιμυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με τις καταγραφές σε 8 εκατ. δόσεις που έγιναν μέχρι σήμερα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά δόθηκαν 2 δόσεις, κατεγράφησαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας που αντιστοιχεί σε ποσοστό από  1-4% ανά 100.000 παιδιά.

Mετάλλαξη Δέλτα

Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε.

Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δ, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA