Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει βάλει σε κατάσταση συναγερμού τόσο τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη γενικότερα που έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κορονοϊού και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Τα δεδομένα δείχνουν πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πλέον πολύ κοντά στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Μπόνους και λουκέτα στη διασκέδαση - Infuencers τοπικών κοινωνιών για «πειθώ»

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας τονίζοντας τη την κυριαρχία πλέον του μεταλλαγμένου στελέχους, της μετάλλαξης Δέλτα. «Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα. Σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα σημείωσε και το πόσο μεταδοτική είναι λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες». «Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», τόνισε σημειώνοντας πως: «Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν,  λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τόνισε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μυθεύματα και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί», τόνισε.

«Ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά»

Σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, ανέφερε πως: «Η πανδημία έχει ανοδική πορεία ενώ είχαμε κατέβει πολύ χαμηλά. Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα»

Ερωτηθείς για την περίπτωση ενός νέου lockdown: «Απευχόμαστε μια νέα καραντίνα και πρέπει μέσω του εμβολιασμού να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας

«Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορονοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών/ εφήβων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα» υπενθύμισε κλείνοντας.

Λινού: «Κινδυνεύουμε από τη Δέλτα αν δεν εμβολιαστούμε»

Την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα ανέφερε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού που μιλώντας επίσης στο MEGA είπε πως: «Κινδυνεύουμε αν δεν προωθήσουμε ταυτόχρονα και τον εμβολιασμό και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει διπλάσια δυνατότητα μετάδοσης από την αρχική. Ουσιαστικά είμαστε όπως στην αρχή της πανδημίας και έχουμε αρχίσει και δεν εφαρμόζουμε μέτρα που δεν κοστίζουν. Η μάσκα δεν κοστίζει, η τήρηση των αποστάσεων δεν κοστίζει. Χρειάζεται γρήγορα να πάρουμε μέτρα, γιατί το Σεπτέμβριο τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία».

Αναφερόμενη, τέλος, στο αν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο lockdown, η ίδια είπε ότι «Ελπίζω όντως να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι συμπολίτες μας θα πάρουν μέτρα. Το αν θα γίνουν τοπικά lockdown θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Τώρα παλεύουμε για να μην έχουμε έξαρση πουθενά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας».

Γώγος: «Αύξηση του ποσοστού για το τείχος ανοσίας»

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί» επισήμανε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, φιλοξενούμενος στον ΑΝΤ1.

«Όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δεν θα πας στην Εντατική, δεν θα πας στο νοσοκομείο. Ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%. Ένα ποσοστό από 60% έως 95% δεν θα έχει καν συμπτωματική νόσο. Ακόμη, είναι πέντε φορές χαμηλότερο το φορτίο σε κάποιον που μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός φορέας» είπε ο κ. Γώγος.

Όπως υπογράμμισε δε, «το τείχος ανοσίας, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, έχει αυξηθεί και έχει πάει κοντά στο 80%, πρέπει δηλαδή να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού για να έχουμε τείχος ανοσίας και πρέπει να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, για να μην υπάρξει διασπορά, διότι αν υπάρξει και άλλη παραλλαγή μπορεί να ανέβει κι άλλο το ποσοστό, όσο δεν εμβολιαζόμαστε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA