Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αγώνας για την επιτάχυνση των εμβολιασμών μπροστά στον φόβο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού έχει μπει στην τελική ευθεία, με τις Αρχές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν για την ανάγκη της χορήγησης εμβολίων, προκειμένου να φτάσει η χώρα στο... μαγικό 80%, που θα προσφέρει την απόλυτη ανοσία. Η κυβέρνηση, υιοθετώντας ουσιαστικά μία στρατηγική μαστίγιου και καρότου, προσπαθεί να ωθήσει τους ανεμβολίαστους στα εμβολιαστικά κέντρα. Από τη μία τα προνόμια των εμβολιασμένων, η ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με πρόσωπα επιρροής στις τοπικές κοινωνίες και από την άλλη το επερχόμενο σαφάρι ελέγχων σε εστίαση και διασκέδαση που δεν αποκλείεται να φτάσει σε λουκέτα από την πρώτη κιόλας παράβαση.

Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα: Στο τραπέζι η επιστροφή μάσκας - Καμπανάκια από ειδικούς και Τσιόδρα

«Λουκέτα» στη διασκέδαση αν δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του Reader.gr, οι έλεγχοι από τις 15 Ιουλίου θα είναι αυστηροί σε κέντρα διασκέδασης αλλά και σε γνωστά μαγαζιά της παραλιακής, όπου έχει παρατηρηθεί αυξημένος κόσμος και υπάρχουν φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και μη τήρηση των μέτρων

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι κυρώσεις στα μαγαζιά όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα είναι αυστηρές και περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας από την πρώτη στιγμή. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δηλαδή εάν ένα μαγαζί έχει δηλωθεί ως μικτό και παραβιάζεται η πληρότητα (στο ποσοστό) ή διαπιστωθεί ότι μπαίνουν παραπάνω ανεμβολίαστα άτομα, μπορεί να επιβληθεί αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση. 

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις θα κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ, αλλά μπορούν να επιβληθούν αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεγκτής μπορεί να επιβάλει πρόστιμο για την πληρότητα, πρόστιμο για τους ελέγχους στην είσοδο ακόμη και πρόστιμο για τις μάσκες και έτσι το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην επιχείρηση θα είναι αθροιστικό. 

Τα «καλά» και τα «κακά» μαγαζιά στη δημοσιότητα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες να δουν ποια είναι τα «κακά» και ποια είναι τα «καλά» μαγαζιά, δηλαδή ποιες είναι οι επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με το γράμμα του νόμου και τηρούν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορονοϊού.  Σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε ποια καταστήματα έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ποια καταστήματα δεν έχουν τηρήσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ποια καταστήματα έχουν δεχθεί πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.  

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε μέτρο για να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μέτρα στη νυχτερινή διασκέδαση και γι' αυτό προχωρά το σχέδιό της με ταχύτητα. Μάλιστα, την Τετάρτη, 7 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένη μία ακόμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα και να παρθούν και άλλες αποφάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων». Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους κατά του κορονοϊού στην εστίαση και στη διασκέδαση. 

Eπιχείρηση «Πειθώ» με influencers τοπικών κοινωνιών

Eν τω μεταξύ σύμφωνα με το πλάνο επιτάχυνσης των εμβολιασμών η αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολίων κατά του κορονοϊού. Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα-πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Oι περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA