Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν ακόμα η τουριστική περίοδος φτάσει στην κορύφωσή της, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών του τέταρτου κύματος κορονοϊού με τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανηφόρα με τετραψήφιο αριθμό και τον δείκτη θετικότητας να κάνει σε ορισμένες περιοχές ρεκόρ. Αρχές και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτή την έξαρση που έχει επιταχυνθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, και οι τρόποι δεν είναι πολλοί. Νέα μέτρα αναμένονται να πέσουν στο τραπέζι κάνοντας πισωγύρισμα στις ελευθερίες των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Στερεά Ελλάδα: Μόλις 31% οι πλήρως εμβολιασμένοι - Το σχέδιο για την «επιχείρηση Πειθώ»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι για να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού είναι τα εξής: 

  • Χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δίχως εξαιρέσεις
  • Να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας είτε από τα μεσάνυχτα είτε από πιο αργά 
  • Απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά

Η κυβέρνηση, πάντως, σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μαγαζιά στους εσωτερικούς χώρους (εστίαση, μπαρ και νυχτερινά κέντρα) μόνο για εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου. Αυτό θα ανακοινωθεί, βέβαια, τις επόμενες ημέρες ανάλογα και με τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφουν ανοδική πορεία. Πάντως, ήδη ετοιμάζεται η πλατφόρμα για να δηλώσουν οι επιχειρήσεις πώς θα λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι έτοιμη πιθανότατα στις αρχές της νέας εβδομάδας.  

Δείκτης θετικότητας: Οι πέντε πρωταθλήτριες περιοχές 

Ένας δείκτης που είχαμε… ξεχάσει το τελευταίο διάστημα καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήταν καλύτερη, επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς έχει ξεκάθαρη ανοδική πορεία.

Ετσι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28 Ιουνίου 2021- 4 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.33%.

Ο πίνακας με τη θετικότητα ανά περιφέρεια, φανερώνει ότι άνω του εθνικού ποσοστού κινείται η Ανατολική Αττική (0,50%), τα Γρεβενά (0,93%), η Νάξος (0,58%), ο Νότιος Τομέας Αθηνών (0,84%) και το Ρέθυμνο, με δείκτη θετικότητας 1,85%.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, με δεδομένα από 28 Ιουνίου 2021 έως 4 Ιουλίου 2021

Τα νέα πρόστιμα από σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου 

Βαριά πρόστιμα αλλά και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, των beach bar και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης προβλέπουν τα νέα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη, 8 Ιουλίου προκειμένου να ανακοπεί η έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. 

Αναλυτικά οι κυρώσεις: 

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών. 
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες. 
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες. 
  • Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA