Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολύ ψηλά ιεραρχεί η κυβέρνηση τη συμβολή της Εκκλησίας στην υλοποίηση της επιχείρησης «πειθώ» λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και ενόψει της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα». 

Στόχος της ενεργής συμμετοχής της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στο νέο μέτωπο του κορονοϊού είναι η παρότρυνση των πολιτών να σπεύσουν να

εμβολιαστούν ώστε να αποκατασταθεί ο δυναμικός ρυθμός των εμβολιασμών, που παρουσιάζει σαφή κάμψη το τελευταίο διάστημα και να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας το συντομότερο δυνατό. Κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου ξανατέθηκε το πλαίσιο, στο οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί τη συνδρομή

της Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός - ΠΟΥ: Η ανοσία της αγέλης δεν θα έρθει το 2021

Δεδομένου ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, που αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα με τις συντριπτικά μεγαλύτερες απώλειες από την νόσο, θεωρείται κρίσιμης σημασίας ο ρόλος, που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης του ποιμνίου να κάνει τελικά το εμβόλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας έναντι του κορονοϊού ζητώντας του να το κάνει για ακόμα μία φορά μέσω κηρυγμάτων σε κάθε ναό με κ. Ιερώνυμο να σημειώνει ότι «θα το κάνουμε και πάλι και όσες φορές

χρειαστεί».

Κικίλιας και Τσιόδρας στην Ιερά Σύνοδο

Βέβαια, από τη συνάντηση αυτή έως σήμερα μεσολάβησαν η έκρηξη των κρουσμάτων, η διάχυτη ανησυχία των ειδικών ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ και ο επανασχεδιασμός από την κυβέρνηση της στρατηγικής αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης. Συνεπώς, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η άμεση ενεργοποίηση της Εκκλησίας, η οποία συνδυαστικά με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι δυνατό να κινητοποιήσουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Για τον λόγο αυτό, σε μία συμβολική κίνηση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα βρεθούν την Τρίτη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί στο να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα προς την κοινωνία αλλά και προς τις χαμηλότερες, κυρίως, βαθμίδες της ιεραρχίας, όπου καταγράφονται μεμονωμένα περιστατικά, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση με την επίσημη θέση της Εκκλησίας, για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Αρνητές ιερείς στην Κρήτη, στο πειθαρχικό μητροπολίτες

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία στιγμή, που προκαλεί αίσθηση η δημόσια καταγγελία του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη για ιερείς στην Κρήτη, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούν κλίμα ψυχολογικής και πνευματικής βίας κατά των ανθρώπων, που θέλουν να εμβολιαστούν. Η πίεση είναι τέτοια, που κατά τον κ. Τζανάκη, οι συγκεκριμένοι ιερείς απαγορεύουν στους πιστούς να συμμετέχουν στην Θεία Κοινωνία και να εξομολογηθούν, δυσκολεύοντας ακόμα και την είσοδο τους στην εκκλησία για να ανάψουν ένα κερί.

Και αν η Εκκλησία της Κρήτης, εκ των πραγμάτων, πρέπει να επιληφθεί αυτών των σοβαρών καταγγελιών η Εκκλησία της Ελλάδος στέλνει στο πειθαρχικό τους μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι δεν τήρησαν την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μέτρα κατά τις Ακολουθίες του Πάσχα.

Με βάση την εισήγηση της αρμόδιας συνοδικής επιτροπής, οι 2 ιεράρχες υπέπεσαν στα παραπτώματα της

  1. Καταφρόνησης της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής,
  2. Απειθαρχίας,
  3. Θεολογικής πλάνης και δ)Ηθικής αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία δείχνει αποφασισμένη να αυστηροποιήσει τη στάση της έναντι τέτοιων συμπεριφορών έχοντας απόλυτη αίσθηση για την κρισιμότητα των στιγμών ενώ στους κόλπους της διατυπώνονται και πιο προωθημένες απόψεις σχετικά με τους εμβολιασμούς. Μία τέτοια είναι και η θέση, που διατύπωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος περί υποχρεωτικού εμβολιασμού όχι μόνο στους ιερείς αλλά σε όλη την κοινωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA